Zijn verantwoordelijkheden over te dragen via een brief?

Twee artsen uit een envelop
A.C. (Aart) Hendriks
Wouter de Ruijter
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8313
Abstract

Via een brief aan de huisarts koppelen specialisten terug welke behandeling hun patiënt heeft gehad. Soms stellen ze ook bepaald vervolgbeleid voor. Moet de huisarts dat beleid overnemen? En wie is aansprakelijk bij latere gezondheidsschade?

Achtergrond

Om gebruik te kunnen maken van specialistische zorg hebben patiënten in de regel een verwijsbrief nodig van de huisarts. De betreffende medisch specialist koppelt vervolgens schriftelijk terug aan de verwijzend huisarts wat de diagnostiek en behandeling hebben opgeleverd en welk vervolgbeleid in gang is gezet. Een dergelijke specialistenbrief (hierna: terugkoppelingsbrief) is van belang voor de continuïteit en kwaliteit van zorg.1-2

De inhoud, vorm en lengte van een terugkoppelingsbrief verschillen doorgaans. Een medisch specialist kan in een terugkoppelingsbrief de huisarts ook verzoeken de behandeling in de eerste lijn op een bepaalde wijze voort te zetten, of specifieke suggesties doen…

Auteursinformatie

Universiteit Leiden, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Leiden. Afd. Publiekrecht: prof.mr.dr. A.C. Hendriks, jurist. Gezondheidscentrum Ommoord, onderdeel van Zovida, Rotterdam: dr. W. de Ruijter, huisarts.

Contact A.C. Hendriks (a.c.hendriks@law.leidenuniv.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
A.C. (Aart) Hendriks Niet beschikbaar
Wouter de Ruijter ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Juridische vragen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties