Samenvatting
Doel
Onderzoeken of er beloningsverschillen zijn tussen mannen en vrouwen in een groot UMC en hoe die zich verhouden tot de verschillende functiegroepen.
Opzet
Beschrijvend, retrospectief onderzoek.
Methode
Het onderzoek werd uitgevoerd door het Expertisecentrum Human Resource Management & Organisatiegedrag van de Rijksuniversiteit Groningen. Hiervoor werden geanonimiseerde maandelijkse gegevens gebruikt van 13.212 medewerkers van UMC Groningen met een vaste aanstelling van minimaal 0,2 fte over de periode 2012-2020. Het totale salaris bestond uit brutosalaris, gratificaties en toelagen. Gelijkwaardig werk werd gedefinieerd door de functieschaal en er werd gecorrigeerd voor bekende parameters. Er werd ingezoomd op de groep medisch specialisten (MS), en gedifferentieerd tussen beschouwende, snijdende en ondersteunende MS.
Resultaten
Vrouwelijke medewerkers verdienden in de gehele meetperiode gemiddeld minder dan hun mannelijke collega’s. In 2020 verdienden vrouwelijke MS en niet-MS respectievelijk 6,1% en 3,2% minder. Het verschil bij de MS was voornamelijk te wijten aan verschillen in toelagen en gratificaties. Vrouwelijke MS ontvingen tot 7,1% minder aan gratificaties en tot 5,4% minder aan toelagen. Dit verschil was groter bij snijdende MS dan bij beschouwende en ondersteunende MS (respectievelijk -9,9%, -3,0% en -0,4%). Bij niet-MS werd naast een significant verschil in brutosalaris (in 2020 gemiddeld -1,7%) een vergelijkbaar patroon gezien van minder aanvullende beloningscomponenten voor vrouwelijke medewerkers.
Conclusie
Dit onderzoek toont systematische beloningsverschillen aan tussen vrouwelijke en mannelijke medewerkers in een UMC. Het belangrijkste verschil werd gevonden in de aanvullende salariscomponenten. Dit onderzoek, geïnitieerd door het UMC Groningen zelf, geeft transparantie over de beloningsverschillen, waarmee vervolgstappen en verder onderzoek mogelijk worden.
Reacties