Verminderd zicht in het kraambed

Medisch beeld
Felicia Lusing
Janske G.P. Willems
Martijn J. Kanis
Perry T.C. van Doormaal
Eveline J. Roos
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D6920
Abstract
Download PDF

Samenvatting

Achtergrond

Circa 25-40% van de patiënten met pre-eclampsie of het HELLP-syndroom (‘hemolysis elevated-liver-enzymes low-platelet-count syndrome’) hebben visusklachten; bij circa 0,1-2% van hen treedt de complicatie ‘sereuze ablatio retinae’ op.

Casus

Een 31-jarige gezonde vrouw beviel van haar eerste kind. Een aantal uur postpartum ontwikkelde zij visusklachten, onder andere bestaande uit een wazig zicht. De diagnose ‘HELLP-syndroom’ werd gesteld. Vanwege aanhoudende, progressieve visusklachten en hoofdpijn werden de oogarts en neuroloog in consult gevraagd. Er werd vastgesteld dat er sprake was van ‘bilaterale sereuze ablatio retinae’ als complicatie van het HELLP-syndroom. De hoofdpijn was meest waarschijnlijk een bijwerking van nifedipine of passend bij spanningshoofdpijn of HELLP. De visusklachten verbeterden spontaan binnen enkele weken.

Conclusie

Sereuze ablatio retinae als complicatie van pre-eclampsie of HELLP is zeer zeldzaam. Alle betrokken zorgverleners dienen in de post-partumperiode alert te zijn op visusklachten als mogelijk eerste symptoom van sereuze ablatio retinae, pre-eclampsie of andere acute onderliggende ziektebeelden.

Kernpunten
  • Bij 5% van de patiënten met pre-eclampsie ontstaan de klachten post partum.
  • Zorgverleners moeten bij patiënten in de post-partumperiode alert blijven op symptomen van pre-eclampsie.
  • Progressieve visusklachten bij een patiënt met pre-eclampsie moeten niet zonder meer worden toegeschreven aan de pre-eclampsie; andere oorzaken moeten worden overwogen.
  • Bij een patiënt met pre-eclampsie én visus- en hoofdpijnklachten is een multidisciplinaire benadering van belang om de juiste diagnose te kunnen stellen.
  • Sereuze ablatio retinae is een uiterst zeldzame complicatie van pre-eclampsie of HELLP-syndroom; deze aandoening herstelt spontaan binnen enkele weken tot maanden.

artikel

Visusklachten post partum kunnen het gevolg zijn van pre-eclampsie, maar kunnen ook verschillende andere oorzaken hebben. Er moeten op gynaecologisch, oogheelkundig en neurologisch gebied bellen gaan rinkelen. Er kan gedacht worden aan een opzichzelfstaand oogheelkundig probleem of een systemisch of neurologisch probleem dat zich primair uit in visusklachten. In dit artikel beschrijven we het ziektebeloop van een patiënte met visusdaling in de post-partumperiode, zonder aanwijzingen voor pre-eclampsie tijdens de zwangerschap.

Ziektegeschiedenis

Patiënte, een 31-jarige gezonde primigravida, beviel spontaan van een gezonde dochter bij een amenorroeduur van 38 4/7 weken. Vanwege een retentio placentae werd een manuele placentaverwijdering verricht. In totaal had zij post partum 1050 ml bloed verloren. Enkele uren na de bevalling ontwikkelde patiënte langzaam progressieve klachten van wazig zien. Anamnestisch kon zij alleen objecten op een afstand van < 10 cm scherp zien. Ook bemerkte zij zwelling van de palpebrae en conjunctivae beiderzijds. Zij had een bloeddruk van 140/100 mmHg; tijdens de zwangerschap was geen sprake geweest van hypertensie. De volgende dag zag zij centraal in het gezichtsveld een donkere vlek en kreeg zij hoofdpijn. Zij ervoer geen andere visusklachten.

Op basis van het ziektebeeld overwogen wij verschillende diagnoses (tabel). Wij verrichtten aanvullend onderzoek naar pre-eclampsie. Bloedonderzoek liet een verhoogde LD-concentratie en leverenzymactiviteit zien (referentiewaarden tussen haakjes): LD: 969 U/L (< 250); ASAT: 68 U/l (< 30); en GGT: 97 U/l (< 27). Het trombocytenaantal was verlaagd (50 x 109/l; referentiewaarden: 150-450) en de nierfunctie verminderd (referentiewaarden tussen haakjes): creatinine: 128 µmol/l (50-95), geschatte glomerulaire filtratiesnelheid (eGFR): 48 ml/min per 1,73 m2 (> 60); ureum :7,3 mmol/l (2,5-6,7); en urinezuur 0,45 mmol/l (0,15-0,35). Een eiwit-creatinineratio in de urine werd niet bepaald. Wij stelden de diagnose ‘HELLP-syndroom’ (‘hemolysis elevated-liver-enzymes low-platelet-count syndrome’) en gingen over tot behandeling met magnesiumsulfaat en nifedipine.

Tabel
Differentiaaldiagnose visusdaling post partum
Tabel | Differentiaaldiagnose visusdaling post partum

Vanwege de progressieve visusklachten werd de patiënte oogheelkundig onderzocht. De visus bleek beiderzijds verminderd: de best gecorrigeerde visus van het rechter oog was 0,10 en van het linker oog 0,05. Bij fundoscopie werd beiderzijds een gedeeltelijk afliggend, geplooid netvlies gezien, wat een groter gebied besloeg dan alleen het centrale netvlies. Op een optische-coherentietomografie(OCT)-scan van de maculae werd beiderzijds een sereuze ablatio retinae vastgesteld, die was ontstaan als gevolg van het HELLP-syndroom (figuur a en b).

Figuur
Oogheelkundig onderzoek van de patiënte
Figuur | Oogheelkundig onderzoek van de patiënte
(a) Fundusfoto en (b) optische-coherentietomografie(OCT)-scan van de macula van het linker oog van een 31-jarige patiënte met pre-eclampsie en visusklachten twee dagen post partum. Er zijn plooien in de retina en macula zichtbaar. De OCT-scan laat vochtophoping onder de retina zien, passend bij sereuze ablatio retinae. (c, d) Op de fundusfoto en OCT-scan veertien dagen post partum is te zien dat de retina en de macula weer aanliggen.

Aangezien de patiënte naast visusklachten ook een drukkende bitemporale hoofdpijn ervoer, werd zij door een neuroloog gezien om een eventuele ernstige neurologische oorzaak op te sporen. Het neurologisch onderzoek leverde echter geen bijzonderheden op. Er waren geen aanwijzingen voor posterieur reversibel encefalopathiesyndroom (PRES), reversibel vasoconstrictiesyndroom, een occipitaal veneus herseninfarct of -bloeding. Er werd besloten om geen aanvullende beeldvorming te verrichten.1 Wij duidden de hoofdpijn differentiaaldiagnostisch als spanningshoofdpijn, een bijwerking van nifedipine of een gevolg van het HELLP-syndroom. De hoofdpijn verminderde en bij ontslag naar huis ervoer de patiënte alleen nog verminderd zicht.

Bij poliklinische controle na 14 dagen was de visus beiderzijds verbeterd. De best gecorrigeerde visus van het rechter oog was 0,60 en van het linker oog 0,90. Fundoscopie toonde een goed aanliggende retina. Op de OCT-scan was de fotoreceptorlaag ter plaatse van de fovea centralis nog niet goed te zien beiderzijds (zie figuur d).

Beschouwing

Onze patiënte had pre-eclampsie met een bijzonder beloop, waarbij de ziekte werd gecompliceerd door een bilaterale sereuze ablatio retinae als gevolg van het HELLP-syndroom. Hieronder beschrijven wij de algemene kenmerken van pre-eclampsie en de ontstaanswijze, behandeling en prognose van deze zeldzame complicatie.

Klassiek beloop pre-eclampsie

Wereldwijd komt pre-eclampsie voor bij 3-5% van de zwangerschappen.2-4 Ongeveer 15% van de vrouwen met pre-eclampsie ontwikkelt het HELLP-syndroom. In 5% van de gevallen ontstaan de eerste symptomen van pre-eclampsie in de post-partumperiode (< 48 uur na de geboorte), zoals bij onze patiente.2 Pre-eclampsie leidt tot een aantal veelvoorkomende klachten en verschijnselen, waaronder hoofdpijn, wazig zicht, sterretjes zien, misselijkheid en braken, bandgevoel in de bovenbuik, tintelingen in handen of voeten, verhoogde prikkelbaarheid, oedeem, hypertensie en verhoogde reflexen. Bij urineonderzoek wordt een verhoogde totale eiwitconcentratie gevonden. Pre-eclampsie kan leiden tot het HELLP-syndroom, waarbij hemolyse, een verhoogde leverenzymactiviteit en trombocytopenie ontstaan. Ook gaat pre-eclampsie gepaard met een risico op een eclamptisch insult met mogelijk ernstige gevolgen, zoals een maternale neurocognitieve beperking of sterfte, en foetale groeiachterstand, asfyxie of sterfte. Het is dus van belang pre-eclampsie vroegtijdig op te sporen.

Visuele complicaties

Circa 25-40% van de patiënten met pre-eclampsie rapporteren visusklachten.4 In de meeste gevallen worden deze klachten veroorzaakt door spasme van de a. centralis retinae, vertraagde cerebrovasculaire autoregulatie of cerebraal oedeem. Sereuze ablatio retinae is erg zeldzaam en komt voor bij circa 0,1-2% van de patiënten met ernstige pre-eclampsie en 0,9% van de patiënten met het HELLP-syndroom.5-7 Bij sereuze ablatio retinae ontstaat een vochtophoping onder de retina, wat kan leiden tot klachten van wazig zicht, metamorfopsie, verminderd kleuren zien en een centrale vlek in het gezichtsveld. Het vocht kan onder de retina komen doordat de onderliggende barrière van de pigmentlaag lek is.

Behandeling en prognose

Op dit moment is de enige behandeling van sereuze ablatio retinae als gevolg van pre-eclampsie of HELLP het (vroegtijdig) beëindigen van de zwangerschap, wanneer dit gezien de termijn en de foetale conditie mogelijk is. In onze casus werd de diagnose post partum gesteld, waardoor er alleen nog kon worden afgewacht.8 In de meeste gevallen verbetert de visus vaak spontaan binnen enkele weken wanneer de bloeddruk post partum normaliseert.9 Het is momenteel nog niet bekend of visusherstel kan optreden door correctie van de bloeddruk tijdens de zwangerschap.

Wat had er anders gekund?

Onze patiënte had pre-eclampsie met een ongebruikelijk beloop. Bovendien had ze weinig klassieke symptomen van pre-eclampsie. Dit zorgde voor vertraging in het stellen van de diagnose ‘sereuze ablatio retinae’, ondanks het feit dat de patiënte visusklachten had. In dit specifieke geval had het eerder vaststellen van de diagnose geen andere uitkomst gehad. Indien er sprake was geweest van een andere complicatie, zoals een occipitaal infarct of PRES, zou niet-tijdige herkenning consequenties hebben gehad voor de uitkomst.

In onze casus hebben wij eerst de oogarts betrokken, vanwege het feit dat de patiënte in eerste instantie alleen visusklachten had. Op een later moment hebben wij de neuroloog geconsulteerd om een eventuele ernstige neurologische aandoening uit te sluiten. Wanneer gelijktijdig sprake is van neurologische klachten, zoals hoofdpijn of uitval, of wanneer het aanvullend oogheelkundig onderzoek geen uitsluitsel geeft, moet de neuroloog direct in consult worden gevraagd.

Conclusie

Sereuze ablatio retinae is een ernstige, zeldzame complicatie van pre-eclampsie en HELLP-syndroom. De aandoening heeft een goede prognose. Bij visusklachten in de pre- of post-partumperiode dienen betrokkenen, zoals de huisarts, verloskundige, gynaecoloog en kraamhulp, alert te zijn op alarmsymptomen van mogelijk ernstige onderliggende aandoeningen. Na zorgvuldige anamnese en lichamelijk onderzoek moet een brede differentiaaldiagnose worden opgesteld (zie de tabel). Vervolgens moet overwogen worden om nader aanvullend onderzoek te verrichten of multidisciplinair overleg te hebben. Bovendien dient gedacht te worden aan pre-eclampsie, ook bij een atypische of oligosymptomatische presentatie.

Literatuur
  1. Edlow JA, Caplan LR, O’Brien K, Tibbles CD. Diagnosis of acute neurological emergencies in pregnant and post-partum women. Lancet Neurol 2013;12:175-85. doi:10.1016/S1474-4422(12)70306-X. Medline

  2. Pre-eclamspia. www.uptodate.com/contents/preeclampsia-clinical-features-and-diagnosis, geraadpleegd op 23 december 2022.

  3. Abalos E, Cuesta C, Grosso AL, Chou D, Say L. Global and regional estimates of preeclampsia and eclampsia: a systematic review. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2013;170:1-7. doi:10.1016/j.ejogrb.2013.05.005. Medline

  4. Zebbache MH. Bilateral exudative retinal detachment complicating preeclampsia with partial hemolysis, elevated liver enzymes, and low platelet count syndrome. Cureus. 2021;8;13:e17825. doi:10.7759/cureus.17825. Medline

  5. Amer R, Nalcı H, Yalçındağ N. Exudative retinal detachment. Surv Ophthalmol. 2017;62:723-69. doi:10.1016/j.survophthal.2017.05.001. Medline

  6. Sibai BM, Ramadan MK, Usta I, Salama M, Mercer BM, Friedman SA. Maternal morbidity and mortality in 442 pregnancies with hemolysis, elevated liver enzymes, and low platelets (HELLP syndrome). Am J Obstet Gynecol. 1993;169:1000-6. doi:10.1016/0002-9378(93)90043-i. Medline

  7. Burke JP, Whyte I, MacEwen CJ. Bilateral serous retinal detachment in HELLP syndrome. Acta Ophthalmol. 1989;67:322-24. doi:10.1111/j.1755-3768.1989.tb01880.x. Medline

  8. Rosenthal JM, Johnson MW. Management of retinal diseases in pregnant patients. J Ophthalmic Vis Res. 2018;13:62-5. doi:10.4103/jovr.jovr_195_17. Medline

  9. Gundlach E, Junker B, Gross N, Hansen LL, Pielen A. Bilateral serous retinal detachment. Br J Ophthalmol. 2013;97:939-40. doi:10.1136/bjophthalmol-2012-302528. Medline

Auteursinformatie

Tergooi MC, Blaricum. Afd. Gynaecologie: drs. F. Lusing en dr. J.G.P. Willems, aniossen; drs. E.J. Roos, MSc, gynaecoloog. Afd. Oogheelkunde: dr. M.J. Kanis, oogarts. Afd. Neurologie: dr. P.T.C. van Doormaal, neuroloog.

Contact F. Lusing (felicialusing@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Felicia Lusing ICMJE-formulier
Janske G.P. Willems ICMJE-formulier
Martijn J. Kanis ICMJE-formulier
Perry T.C. van Doormaal ICMJE-formulier
Eveline J. Roos ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties