Complicatie na operatieve behandeling voor carpaletunnelsyndroom

Pyoderma gangrenosum

Klinische praktijk
Daan Geerards
Thijs de Wit
Guido H.C.G. Dolmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D3393
Abstract
Download PDF

Samenvatting

Achtergrond

Pyoderma gangrenosum is een zeldzaam ziektebeeld met een onvoorspelbaar beloop. De aandoening gaat gepaard met weefselverval en wordt vaak pas laat herkend. Pyoderma gangrenosum oogt meestal als een infectie, maar reageert niet op antibiotica. De aandoening kan ontstaan na een chirurgische ingreep of kan hierdoor verergerd worden. In de literatuur is slechts één patiënt beschreven met pyoderma gangrenosum na een operatie voor carpaletunnelsyndroom.

Casus

Een 60-jarige man ontwikkelde pijnlijke ulcera kort na een operatie voor carpaletunnelsyndroom. Het klinische beeld leek op een ernstige infectie. Antibiotica en chirurgisch debridement gaven geen verbetering. Wondkweken bevatten geen micro-organismen. Op basis van histologisch onderzoek werd de diagnose ‘pyoderma gangrenosum’ gesteld. Na hoge doses prednison trad er snelle verbetering op en genas de wond.

Conclusie

Tijdige herkenning van pyoderma gangrenosum is essentieel om onnodig chirurgisch handelen en verergering te voorkomen. Systemische corticosteroïden vormen de behandeling van eerste keus voor pyoderma gangrenosum.

Kernpunten
  • Pyoderma gangrenosum is een necrotiserende huidaandoening die over het hele lichaam kan optreden.
  • Er zijn verschillende vormen met elk hun eigen kenmerken.
  • Een neutrofiel ontstekingsinfiltraat in een huidbiopt is het belangrijkste diagnostische criterium voor pyoderma gangrenosum.
  • Tijdige herkenning is belangrijk om onnodige chirurgische ingrepen en klinisch verslechtering te voorkomen.
  • Pyoderma gangrenosum wordt behandeld met immunosuppressiva, soms langdurig en in een hoge dosering.
  • De prognose is onvoorspelbaar en de ziekte is vaak chronisch recidiverend.

artikel

Inleiding

Pyoderma gangrenosum is een zeldzame aandoening waarvan de pathogenese niet goed is opgehelderd. Het ziektebeeld wordt vaak pas laat herkend.1 De huidafwijkingen lijken aanvankelijk op een infectie te berusten, maar reageren niet op antibiotica en verergeren na chirurgisch ingrijpen.1,2 In de literatuur is slechts één patiënt beschreven met pyoderma gangrenosum na chirurgische behandeling wegens carpaletunnelsyndroom; bij die patiënt moest overgegaan worden tot amputatie van de onderarm.3 Tijdige herkenning is belangrijk om onnodige mutilatie te voorkomen. In dit artikel beschrijven wij een patiënt met pyoderma gangrenosum na een operatie voor carpaletunnelsyndroom.

Ziektegeschiedenis

Patiënt, een 60-jarige man, werd door de neuroloog verwezen naar de polikliniek Plastische Chirurgie wegens carpaletunnelsyndroom. Zijn voorgeschiedenis vermeldde geen bijzonderheden behoudens slechthorendheid. Onder plaatselijke verdoving werd de chirurgische behandeling uitgevoerd. Een week later kwam patiënt terug op de polikliniek wegens licht erytheem en drukpijn rond de wond (figuur 1). Hiervoor schreven wij amoxicilline/clavulaanzuur per os voor. De volgende dag kwam patiënt opnieuw terug wegens progressieve pijn en roodheid. De wond werd geopend maar er werd geen pus gezien; wel werd er een wondkweek afgenomen. Wij besloten patiënt op te nemen voor intraveneuze antibiotische behandeling.

Figuur 1
Beginnende pyoderma gangrenosum
Figuur 1 | Beginnende pyoderma gangrenosum
Linker hand van de patiënt, 1 week na operatieve behandeling voor carpaletunnelsyndroom. De wond is drukpijnlijk.

Omdat de patiënt verder achteruitging voerden wij 2 dagen later een chirurgisch debridement uit waarbij purulent vocht werd gevonden. Ook hiervan werd een kweek ingezet. Het antibioticabeleid werd in overleg met de medisch microbioloog meermaals aangepast onder de werkdiagnose ‘wondinfectie’ (mogelijk door atypische mycobacterie). Alle resultaten van microbiologisch onderzoek van de wondkweken, inclusief PCR-analyse, bleven echter negatief.

Figuur 2
Hand van patiënt na incisies en drainages
Figuur 2 | Hand van patiënt na incisies en drainages
Ondanks herhaalde opening van de wond (zie figuur 1), drainage en intraveneuze behandeling met antibiotica verergerde de situatie. PCR-analyse en kweken van het wondvocht waren negatief. Dit is kenmerkend voor pyoderma gangrenosum.

Wegens verdere klinische verslechtering, die gepaard ging met hoge koortspieken, voerden wij nog 2 keer chirurgisch debridement van de wond uit, maar patiënt bleef klinisch achteruitgaan (figuur 2). Een weefselbiopt toonde histologisch geen micro-organismen, maar wel een fors ontstekingsinfiltraat dat voornamelijk uit granulocyten bestond (figuur 3). Daarom voegden wij aan de differentiaaldiagnose een cutane uiting van de ziekte van Crohn, vasculitis en pyoderma gangrenosum toe.

Figuur 3
Histologisch beeld van pyoderma gangrenosum
Figuur 3 | Histologisch beeld van pyoderma gangrenosum
Microscoopfoto van een biopt uit de wondrand van de patiënt in figuur 2. In deze coupe is een uitgebreid ontstekingsinfiltraat te zien dat bij hogere vergroting bleek te bestaan uit voornamelijk neutrofiele granulocyten; micro-organismen waren niet aantoonbaar. Linksonder in beeld is necrose zichtbaar. Dit beeld past bij pyoderma granulosum (HE-kleuring; microscopische vergroting: 50 x).

Onder de werkdiagnose ‘pyoderma gangrenosum’ gaven wij systemisch prednison in een hoge dosering, waarna het klinisch beeld snel verbeterde. De wond kon deels worden gesloten. Er werd poliklinisch met ambulante wondzorg en handrevalidatie begonnen. De wond genas grotendeels per secundam en werd met een kleine huidtranspositie onder lokale verdoving gesloten (figuur 4).

Figuur 4
Pyoderma gangrenosumHerstel van de wond na behandeling met prednison
Figuur 4 | Pyoderma gangrenosumHerstel van de wond na behandeling met prednison
Links een foto van de hand van de patiënt na 1 week behandeling met prednison in een hoge dosering, rechts de hand 9 maanden na de behandeling met prednison. De wond kon onder behandeling met prednison gesloten worden en genas grotendeels per secundam. Met een kleine huidtranspositie werd de wond uiteindelijk geheel gesloten.

Beschouwing

Toen pyoderma gangrenosum in 1930 voor het eerst werd beschreven, werd de aandoening aanvankelijk beschouwd als bacteriële infectie, omdat dieren die waren geïnjecteerd met materiaal van menselijke ulcera vergelijkbare ulcera ontwikkelden.4 Deze gedachte vindt men nog terug in de naam. ‘Pyoderma’ betekent ‘een purulente huidinfectie veroorzaakt door pyogene organismen’. ‘Gangrenosum’ verwijst naar het destructieve en necrotiserende karakter van de aandoening.1,4

Pyoderma gangrenosum wordt echter niet veroorzaakt door een infectie, wat bij onze patiënt zo’n twee weken lang de werkdiagnose was. Kenmerkend voor deze aandoening is de pathergische reactie, dat wil zeggen: het optreden van een steriele inflammatoire reactie van de huid na een gering trauma of operatie.5 Achteraf bezien vertoonde ook onze patiënt een pathergische reactie na de operatie voor het carpaletunnelsyndroom. Desondanks duurde het relatief lang voordat de diagnose ‘pyoderma gangrenosum’ werd gesteld, zoals vaak bij deze aandoening.1 Als eerder een huidbiopt was afgenomen en de werkdiagnose eerder was aangepast, had de patiënt sneller kunnen herstellen.

De incidentie van pyoderma gangrenosum wordt geschat op 3-10 per miljoen personen per jaar. Waarschijnlijk spelen genetische aanleg en een abnormale immunologische en inflammatoire respons een rol bij het ontstaan van pyoderma gangrenosum. Bij de helft van de patiënten is er sprake van een concomitante systemische aandoening, meestal een inflammatoire darmziekte, artritis of maligniteit.2 Over de precieze etiologie en pathofysiologie is nog weinig bekend.1,2

Klinisch beeld en diagnostiek

Het klinische beeld is atypisch. De aandoening kan zowel acuut en heftig als langzaam progressief verlopen. De patiënt heeft meestal pijn – vaak hevig – en een necrotisch vochtig ulcus of ulcera met roodpaarse randen. Andere mogelijke symptomen zijn koorts, malaise, myalgie en artralgie. De verschillende vormen zijn weergegeven in tabel 1.1,2,6

Tabel 1
Vormen van pyoderma gangrenosum
Tabel 1 | Vormen van pyoderma gangrenosum

Diagnostische criteria zijn pas recent opgesteld. Voorheen was pyoderma gangrenosum een diagnosis per exclusionem.7 Voor het stellen van de diagnose moet in een weefselbiopt van de wondrand uitgebreide neutrofiele ontsteking te zien zijn, samen met ≥ 4 van de criteria in tabel 2 (sensitiviteit: 86%; specificiteit: 90%).7 Microbiologisch en histopathologisch onderzoek helpen om andere oorzaken van ulceratie, zoals infectie, vasculitis en maligniteit, uit te sluiten.2

Tabel 2
Criteria voor de diagnose ‘pyoderma gangrenosum’
Tabel 2 | Criteria voor de diagnose ‘pyoderma gangrenosum’

Behandeling

In de eerste plaats is adequate analgesie noodzakelijk, omdat deze aandoening meestal zeer pijnlijk is. Daarnaast dient de ontstekingsreactie onderdrukt te worden. Momenteel lijken corticosteroïden (oraal of intraveneus) de betrouwbaarste en effectiefste behandeling. Hiermee wordt verdere progressie en het ontstaan van nieuwe laesies voorkomen. De geadviseerde startdosering is voor prednison 0,5-2 mg/kg per dag; deze dosis kan worden afgebouwd op geleide van het klinische beeld. Men moet alert zijn op de bijwerkingen van corticosteroïden, zeker bij langdurig gebruik. Wanneer corticosteroïden onvoldoende effect of ongewenste bijwerkingen hebben, kan cyclosporine in een dosering van 3-10 mg/kg per dag een alternatief zijn, maar het effect hiervan kan weken op zich laten wachten. Infliximab (5 mg/kg per dag) heeft ook bewezen effect, voornamelijk bij patiënten die tevens een inflammatoire darmziekte hebben. Bij een lichte of vegetatieve vorm van pyoderma gangrenosum kan lokale behandeling met corticosteroïden volstaan.

Operatieve behandeling kan leiden tot progressie van de aandoening en mag pas worden uitgevoerd als de pyoderma gangrenosum onder controle is; perioperatief dient de patiënt immunosuppressiva te krijgen.1,2,8 Uit onderzoek is gebleken dat per patiënt gemiddeld 2,2 onnodige operaties werden uitgevoerd en dat geen enkele operatie voor verbetering zorgde.9

De ziekte is vaak chronisch recidiverend. De prognose en behandelduur zijn zeer onvoorspelbaar.1,2 Ongunstige prognostische factoren zijn een ernstig klinisch beeld, oudere leeftijd ten tijde van diagnose, ulceratieve en bulleuze varianten, het uitblijven van een effect van de behandeling van gerelateerde comorbiditeit, secundaire infectie en sepsis.8,10

Conclusie

Pyoderma gangrenosum is een ziektebeeld dat overal op het lichaam kan ontstaan. De aandoening kan worden uitgelokt door gering trauma, zoals een verwonding, een biopsie of een chirurgische ingreep. Doordat de aandoening zeldzaam is, wordt deze vaak pas laat herkend. Tijdige herkenning is belangrijk om onnodig chirurgisch ingrijpen en daarmee verergering te voorkomen. Systemisch werkende corticosteroïden vormen de behandeling van eerste keus; soms zijn hoge doseringen nodig. Als het effect hiervan onvoldoende is, zijn andere immunosuppressiva een alternatief. Aan pyoderma gangrenosum moet gedacht worden wanneer bij een patiënt met een progressief, infectieus ogend proces de uitslagen van microbiologisch onderzoek negatief blijven, antibiotica geen effect hebben en het beeld verergert na chirurgisch ingrijpen.

Literatuur
  1. Gameiro A, Pereira N, Cardoso JC, et al. Pyoderma gangrenosum: challenges and solutions. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:285-93.doi:10.2147/CCID.S61202.Medline

  2. Ruocco E, Sangiuliano S, Gravina AG, et al. Pyoderma gangrenosum: an updated review. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2009;23:1008-17.doi:10.1111/j.1468-3083.2009.03199.x.Medline

  3. Ruebhausen MR, Mendenhall SD, Neumeister MW, et al. postsurgical pyoderma gangrenosum following carpal tunnel release: a rare disease following a common surgery. Eplasty. 2017;17:e10Medline.

  4. Brunsting LA, Goeckerman WH, O’Leary PA. Pyoderma (Ecthyma) Gangrenosum. Arch Derm Syphilol. 1930;22:655-80.doi:10.1001/archderm.1930.01440160053009.

  5. Powell FC, Hackett BC, Wallach D. Chapter 33: Pyoderma gangrenosum. In: Goldsmith LA, Katz SI, Gilchrest BA, eds. Fitzpatrick’s dermatology in general medicine. 8th ed. New York: McGraw-Hill Medical; 2012.

  6. Schadt C.Pyoderma gangrenosum: pathogenesis, clinical features, and diagnosis. UpToDate. Geraadpleegd op 16 mei 2018.

  7. Maverakis E, Ma C, Shinkai K, et al. diagnostic criteria of ulcerative pyoderma gangrenosum: a delphi consensus of international experts. JAMA Dermatol. 2018;154:461-6.doi:10.1001/jamadermatol.2017.5980.Medline

  8. Reichrath J, Bens G, Bonowitz A, Tilgen W. Treatment recommendations for pyoderma gangrenosum: an evidence-based review of the literature based on more than 350 patients. J Am Acad Dermatol. 2005;53:273-83.doi:10.1016/j.jaad.2004.10.006. Medline

  9. Huish SB, de La Paz EM, Ellis PR III, et al. Pyoderma gangrenosum of the hand: a case series and review of the literature. J Hand Surg Am. 2001;26:679-85.doi:10.1053/jhsu.2001.24962.Medline

  10. Ye MJ, Ye JM. Pyoderma gangrenosum: a review of clinical features and outcomes of 23 cases requiring inpatient management. Dermatol Res Pract. 2014;2014:461-7.doi:10.1155/2014/461467.Medline

  11. Yamamoto T. Pyoderma gangrenosum: an important dermatologic condition occasionally associated with rheumatic diseases. World J Rheumatol. 2015;5:101-7.doi:10.5499/wjr.v5.i2.101.

Auteursinformatie

Amphia Ziekenhuis, afd. Plastische Chirurgie, Breda: drs. D. Geerards, arts-assistent plastische chirurgie (tevens: Brigham and women’s hospital, division of Plastic Surgery; Harvard medical school); drs. T. de Wit en dr. G.H.C.G. Dolmans, plastisch chirurgen.

Contact G.H.C.G. Dolmans (gdolmans@amphia.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

De foto van het huidbiopt werd aangeleverd en van een toelichting voorzien door drs. K.Y.A. Somers (patholoog, Amphia Ziekenhuis, Breda).

Auteur Belangenverstrengeling
Daan Geerards ICMJE-formulier
Thijs de Wit ICMJE-formulier
Guido H.C.G. Dolmans ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties