‘Peer feedback’ voor huisartsopleiders

Opinie
Roger A.M.J. Damoiseaux
Loes Truijens
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D268
Abstract

In de medische vervolgopleidingen is het geen gemeengoed dat opleiders feedback krijgen van hun collega’s. In de meeste opleidingen is feedback door aiossen wel onderdeel van de kwaliteitscyclus, maar daarbij kan het een probleem zijn dat de aios in een afhankelijke positie verkeert. Dat probleem is er niet als opleiders elkaar beoordelen. Alleen al daarom verdient zulke ‘peer feedback’ meer aandacht binnen de medische vervolgopleidingen.

Feedback door aiossen kent beperkingen

Veel specialisten zijn naast hun werk ook opleider. Een goede arts is echter niet per se een goede opleider. Borging van de kwaliteit van de opleiders is dan ook een belangrijk aandachtspunt voor alle medische vervolgopleidingen, dat prominent op de agenda staat bij visitaties door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten. Naast feedback door aiossen zijn ook de vele ‘teach the teacher’-cursussen belangrijke instrumenten in de kwaliteitsborging.

Het recent verschenen rapport ‘Stimulans voor interne kwaliteitsverbetering van de geneeskundige vervolgopleidingen: Scherpbier 2.0’ noemt…

Auteursinformatie

UMC Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Utrecht.

Prof.dr. R.A.M.J. Damoiseaux, huisarts en hoofd huisartsopleiding; drs. L. Truijens, huisarts en manager huisartsopleiders.

Contactpersoon: prof.dr. R.A.M.J. Damoiseaux (r.a.m.j.damoiseaux@umcutrecht.nl).

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Roger A.M.J. Damoiseaux ICMJE-formulier
Loes Truijens ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties