Samenvatting
Doel
Het verkrijgen van meer inzicht in aard, ernst, omvang en oorzaken van onbedoelde zorggerelateerde schade (‘adverse events’) bij snijdende specialismen.
Opzet
Dwarsdoorsnedeonderzoek van dossiers.
Methode
Dossieronderzoek vond plaats bij een aselecte steekproef van patiënten uit 21 ziekenhuizen. Secundaire analyse werd verricht door 5 ervaren medisch specialisten.
Resultaten
De omvang van de adverse events tussen de snijdende specialismen verschilde. Het merendeel ontstond binnen de algemene chirurgie. Achteraf beschouwd was 36,5% van de onbedoelde schade meer dan waarschijnlijk en 4,3% vrijwel zeker vermijdbaar. Van deze potentieel vermijdbare schade kon 73% gerelateerd worden aan een inadequate of te late ingreep/behandeling. Bij de groep patiënten die in het ziekenhuis was overleden kon de onbedoelde schade daarentegen relatief vaker gerelateerd worden aan inadequate diagnostiek, namelijk 29 versus 11%.
Conclusie
De resultaten gaven aanknopingspunten voor vermindering van potentieel vermijdbare zorggerelateerde schade. Vaak gaat het om het niet volgen van professionele standaarden of om tekortkomingen in de organisatie van het zorgproces.
Patiëntveiligheid
Goed dat er kritisch gekeken wordt naar verbeterpunten. Goede zorg staat of valt met de inzet en betrokkenheid van de specialisten en verpleegkundigen, maar de randvoorwaarden zijn en blijven essentieel. Helaas mis ik in het artikel de kans op vermijdbare schade bij nachtelijke ingrepen. Er zijn studies die aantonen dat nachtelijke ingrepen een 2,5 maal zo grote kans op complicaties hebben (en dus ook op schade die eventueel vermijdbaar is). Het onnodig 's nachts opereren heeft dus een zeer grote impact op complicatiecijfers; dat is ook wel heel logisch als we naar de aanbevelingen uit het artikel kijken. Als de ingreep veilig tot de volgende dag kan worden uitgesteld, dan kan beter voorbereid - met zo nodig extra diagnostiek en de meest deskundige cq. ervaren collega - goed voorbereid, volgens de richtlijnen en niet gehaast of vermoeid geopereerd worden. Vanzelfsprekend is er een aantal ingrepen dat echt geen uitstel duldt; echter dat zijn er minder dan soms wordt gesuggereerd. Moraal van het verhaal: bied als OK voldoende faciliteiten om veel 'acute' ingrepen overdag te doen en een belangrijke basis voor kwaliteitsverbetering is gelegd.
Franciscus Ziekenhuis, Roosendaal
G.W.H. Hendriks, anesthesioloog