Snellere zorg is betere zorg

Wachten in de mammazorg en emotioneel welbevinden

Onderzoek
Inge Henselmans
Robbert Sanderman
Ans Smink
Adelita V. Ranchor
Jakob de Vries
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:B491
Abstract

Samenvatting

Doel

Het onderzoeken van de invloed van de snelheid van diagnostiek en de wachttijd tot operatie op het emotioneel welbevinden van patiënten in de mammazorg.

Opzet

Prospectieve cohortstudie.

Methode

Vrouwen met een verdenking op borstkanker beantwoordden vóór het eerste polikliniekbezoek (tijdstip T1: met maligniteit (n = 149); zonder maligniteit (n = 515)), kort na de diagnose (T2: respectievelijk n = 96 en n = 432) en 2-3 maanden later (T3: met maligniteit (n = 139)) vragenlijsten over hun emotioneel welbevinden. Daarnaast gaven vrouwen met borstkanker 2 maanden na behandeling (T4: met maligniteit (n = 202)) aan welke periode zij achteraf het meest stressvol vonden. Snelheid van diagnostiek en wachttijd tot operatie werden gecategoriseerd en relaties met welbevinden werden getoetst. In de analyses werd gecorrigeerd voor leeftijd en kankerstadium.

Resultaten

Hoewel de periode vóór de diagnose als stressvol werd ervaren, was de snelheid van de diagnostiek niet van invloed op het emotioneel welbevinden ná de diagnose ‘borstkanker’. Een diagnose die lang op zich liet wachten (> 2 weken) was echter wel van invloed op het welbevinden van vrouwen die géén borstkanker bleken te hebben: deze vrouwen waren na de diagnose langer bezorgd en bleven langer klachten rapporteren dan vrouwen die een gunstige uitslag sneller kregen. De wachttijd tot de operatie was niet van invloed op het welbevinden daarna: vrouwen die binnen 2 weken werden geopereerd, hadden niet meer of minder klachten na de operatie dan vrouwen die langer moesten wachten. Echter, het welbevinden van vrouwen verbeterde wel aanzienlijk ná de operatie, hetgeen betekent dat korte wachttijden een periode van verminderd welbevinden kunnen verkorten,

Conclusie

De resultaten pleiten voor snelle diagnostiek en een snelle operatie. Er werd geen bewijs gevonden voor een negatief overrompelingseffect van korte wachtperiodes.

Auteursinformatie

Sectie Gezondheidspsychologie, disciplinegroep Gezondheidswetenschappen: dr. I. Henselmans, psycholoog, prof.dr. R. Sanderman,psycholoog, drs. A.Smink, andragoog, prof.dr. A.V. Ranchor, psycholoog

Afdeling Chirurgische Oncologie: dr. Jakob de Vries, chirurg

Contact dr. I. Henselmans (i.henselmans@med.umcg.nl)

Verantwoording

Dit onderzoek was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van de respondenten en de betrokken medewerkers in het Martini Ziekenhuis Groningen, het UMCG, het Antonius Ziekenhuis Sneek, het Medisch Centrum Leeuwarden, de Isala Klinieken Zwolle and het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.
Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: dit onderzoek werd gesubsidieerd door KWF Kankerbestrijding (RUG 2004-2989).

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties