artikel
Rubrochin, wie kent dat nog? Grote, rooie pillen met niks erin, maar ze hielpen prima tegen allerhande pijnen. Je moest er wel bij vertellen dat ze uitstekend zouden werken. Jaren geleden verdwenen ze uit het Formularium van de apothekers. Jammer. Ik heb ze begin jaren 80 nog een paar keer voorgeschreven. Maar anno 2016, is er betere medicatie met minder bijwerkingen? Soms wel, maar heel vaak niet.
De huisartsen werden door de Volkskrant onlangs geprezen omdat ze dure diabetesmedicijnen boycotten. Dat was natuurlijk een rare kop, want we boycotten niets, we schrijven gewoon rationeel voor. Nieuwe pillen zijn bijna altijd alleen ten opzichte van een placebo onderzocht en een trial, hoe groot ook, is niet geschikt om naar bijwerkingen te kijken. Bovendien zijn veel trials tegenwoordig ‘non-inferiority’-trials. Het nieuwe pilletje is niet slechter dan een placebo. Dank je de koekoek, dat is dus tweemaal placebo: één heel dure en één goedkope. Onze vrienden van het Geneesmiddelenbulletin serveren om deze redenen bijna altijd alles af. Het trackrecord van veel nieuwe medicijnen voor chronische aandoeningen is niet hoopgevend: er is geen of matig resultaat op harde klinische uitkomstmaten en op de lange duur vallen de bijwerkingen behoorlijk tegen. Farmaceuten proberen echter onder het mom van ‘weer beter’ en ‘nog sneller’ nieuwe middelen in onze pen te krijgen. Deze keer lijkt het niet goed te lukken ondanks alle advertenties – ja, helaas ook in het NTvG. Dat is goed nieuws voor patiënten en verzekeraars. Jammer, voor de winst van ‘big pharma’, maar daar kan ik niet mee zitten. De 335 miljoen euro die ze volgens eigen zeggen zouden hebben ‘verloren’ doordat huisartsen zich gewoon aan hun Standaard houden, hebben ze allang weer binnengehaald met andere veel te dure geneesmiddelen.
We hebben al prima pillen voor het regelen van glucosewaarden voor vrijwel álle patiënten. Misschien valt het met die bijwerkingen ook wel mee. Mijn collega’s Pieter van Eijsden en Yvo Smulders houden een pleidooi voor het beter benutten van placebo- maar ook van nocebo-effecten (D662). Transparantie over bijwerkingen is niet altijd goed. Soms is het beter patiënten niet te vertellen dat je ervan gaat hoesten of er diarree van krijgt. Ik vergeet vast af en toe de placebowerking te benadrukken (D251). Maar als ik dat wel doe, weet de apotheker een kwartiertje later de beoogde placebowerking vaak weer te ondermijnen en heeft hij de patiënt adequaat en evidencebased op de bijwerkingen gewezen, die ik moedwillig verzweeg. Ik heb, zoals veel huisartsen, vaak een bloedhekel aan de uitgeprinte pagina’s die mijn kwetsbare patiënten van de apotheker krijgen. Misschien moet ik voortaan een grote P op het recept zetten?
Lange leve het placebo; de sine informatione op het recept
Ik lees al 30 jaar het NtvG. Meestal met veel genoegen, leerzaam en motiverend.Ook de inleidende stukjes zijn kritisch en nuttig.Maar dit keer is het toch geen juiste weergaven van de werkelijkheid zoals Joost Zaat op het einde schrijft.
Placebo’s waren voorheen door de apotheek te bestellen en we maakten ze ook wel in capsules in allerlei kleuren.Wij hadden hier zelfs eigen bijsluiters voor gemaakt in overleg met de artsen zodat we allen hetzelfde verhaal vertelden. Helaas mag dat niet meer.
De voorlichting probeerden we altijd in samenwerking met de artsen af te stemmen op de behoeften van de patient.
De patient behoord uiteindelijk centraal te staan. Indien er geen bijsluiter meegeven moet worden dan kan de arts dsi. of dsf. op het recept zetten.Dan voert de apotheek dat keurig uit. Apotheken kunnen ook regelen dat er bij een bepaald product voor een specifieke patient nooit een bijsluiter wordt meegeven of aanvullende informatie op het etiket wordt gezet. Wij kunnen maatwerk leveren.
Helaas worden de apotheken gedwongen door de overheid en de zorgverzekeraars om bij iedere eerste en tweede uitgifte informatie te geven.
Ook de consumentenbond onderzoekt of de apotheken zich wel goed aan die richtlijnen houden. Wanneer we dat niet doen komen er grote stukken in de kranten te staan. De uitgeprinte pagina’s geven wij echt niet mee ter meerdere eer en glorie van ons zelf.
Dus artsen:
Zet vaker dsi. op het recept.En pleit ervoor bij de regelneven van zorgverzekeraars en overheid dat de apotheker weer zijn deskundigheid mag inzetten door mensen informatie op maat te geven en geen overkill aan informatie waar vele mensen niet op zitten te wachten.
Met vriendelijke groeten
Johan Bielderman
Apotheker in Strijen