Implantaten: recept voor groot succes of ernstig falen?

Opinie
Yolanda van der Graaf
Joost Zaat
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:B1270

artikel

Miljoenen mensen hebben hun leven te danken aan een implantaat, waren voorgoed van de pijn af na een heupvervanging of konden de wereld weer zien na een simpele staaroperatie van 10 minuten. Toch is de kritiek op de toelating van implantaten op de markt groot. Er is regelmatig een nieuw probleem, waarbij we de fiasco’s en de boosheid van patiënten op de televisie zien. Kunnen we het met betere en strengere regelgeving allemaal oplossen? Voor een deel wel, denken we na het maken van deze implantatenspecial, een dubbeldik nummer over dit belangrijke onderdeel van de moderne geneeskunde dat u de komende 2 weken van de straat moet houden.

Het moet allemaal beter en strenger gereguleerd worden. Waarom niet net zoals we dat met geneesmiddelen zouden moeten doen? Dus, alleen op de markt toelaten als de veiligheid en effectiviteit echt zijn aangetoond. Helaas gaat daar ook van alles mis, want hoe goed is het bewijs voor de effectiviteit van veel geneesmiddelen nu eenmaal? Het Geneesmiddelenbulletin deelt terecht vrijwel nooit een plusje uit aan nieuwe pillen. De regelgeving rond geneesmiddelen is strenger, maar ook bij strengere implantatenwetgeving zullen er altijd implantaten blijven falen, net als auto’s of wasmachines. Dokters moeten vooral goed in de gaten houden hoe vaak die implantaten niet of zelfs verkeerd werken, en als er exemplaren tussen zitten die slechter zijn dan andere, moeten ze die niet meer gebruiken. Waarom moet je kunnen kiezen uit 100 soorten heupen? Het is toch geen wisseling van zomer- en wintermode? Waarom een veertje gebruiken om een vrouw te steriliseren als je niet geïnformeerd bent over de langetermijncomplicaties?

In de verwarrende wereld van de implantaten valt heel veel te verbeteren in ontwerp, regelgeving, toezicht en premarketing (D183). Daar hoort ook een goede vergelijkende patiëntenstudie bij, inderdaad net als bij geneesmiddelen, maar dan zijn we er nog lang niet. Individuele dokters, de beroepsgroep en de ziekenhuizen hebben volgens ons misschien wel de belangrijkste taak: zorgen dat implantaten nu eindelijk eens goed geregistreerd worden zodat we weten wie welk implantaat heeft. Waarom is dat zo vreselijk ingewikkeld? Leer van de orthopeden en zie wat je allemaal kunt met een registratie als je die eenmaal hebt (A9532).

Waarom zou je implantaten niet registreren? Ja, echt alle 750.000 dingen die u met zijn allen jaarlijks in patiënten stopt (D248). Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn. Een patiënt zal bijvoorbeeld niet begrijpen waarom hij of zij een implantaat krijgt dat vrijwel geen andere dokter in Nederland gebruikt. Spreek daarom binnen uw beroepsgroep af welke implantaten u wel en niet gebruikt, op basis waarvan deze keuze gemaakt moet worden en stuur hier dan ook op. En spreek elkaar daar vooral op aan. Het is niet het falen van implantaten dat iedere keer tot verbazing leidt, het is de onwil om het niet goed te willen regelen. Daar hebben we echt de overheid niet voor nodig.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties