Gebrekkig onderzoek en toezicht bij medische implantaten

Joost Zaat
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:C4113

Het International Consortium for Investigative Journalists (ICIJ) publiceerde 25 november 2018 de Implantfiles. Samen met 250 journalisten in 36 landen publiceren ze de komende weken verhalen over medische hulpmiddelen.1Op de website van het ICIJ staat een databank met waarschuwingen over medische hulpmiddelen.2Het ICIJ publiceerde eerder de geruchtmakende PanamaPapers en ParadisePapers.

‘Ik heb nog nooit meegemaakt dat een partij helemaal niet reageerde op herhaalde informatieverzoeken, zoals Abott, de fabrikant van de Nanostim, een draadloze pacemaker met batterijproblemen’, mailt Joop Bouma, onderzoeksjournalist bij Trouw. Samen met Jet Schouten van Tros Radar stond hij aan de wieg van dit enorme onderzoeksjournalistieke project, waar ze een jaar aan hebben gewerkt.

De wereldwijde markt voor implantaten is enorm: 400 miljard dollar per jaar. De belangen zijn groot, zeker omdat er na een jaar of 2 alweer een nieuwe versie van een implantaat is. Als je de eerste bent, haal je dus omzet binnen. Het ICIJ stelt dat implantaten veel goed doen, maar dat er een forse schaduwkant is: in 10 jaar tijd waren er alleen al in de VS vermoedelijk 83.000 mensen overleden door implantaatfalen en 1,7 miljoen ziektegevallen.

Weinig enthousiaste toezichthouders

In elk land is de insteek van de verhalen van de journalisten…

Auteursinformatie

Joost Zaat is huisarts en schrijft als freelance-journalist voor het NTvG .

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Yolanda van der Graaf deed de begeleiding vanuit de redactie van het NTvG.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties