Ontsteking en structurele orgaanschade: kip of ei?

Opinie
Dominique Baeten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6532
Abstract

Bij immuungemedieerde ontstekingsziekten is het verlies van de functionele of anatomische integriteit van een orgaan het gevolg van het ontstekingsproces. Dit is wat we steeds hebben geleerd. Nu blijkt echter dat dit causale verband niet voor alle ziektebeelden opgaat; misschien moeten oorzaak en gevolg soms wel omgedraaid worden.

Recente klinische observaties bij patiënten met de ziekte van Bechterew illustreren dit duidelijk. Dit ziektebeeld wordt gekenmerkt door een ontsteking van de rug, die zich uit in pijn en stijfheid en leidt tot vergroeiing van de sacro-iliacale gewrichten en de wervels door extra botaanmaak. De symptomen van de ontsteking worden snel en krachtig onderdrukt door behandeling met bijvoorbeeld tumornecrosefactor(TNF)-blokkers. Deze behandeling heeft echter geen invloed op de aanmaak van extra bot, zelfs niet na een behandelperiode van 8 jaar.1 Dit voorbeeld leert ons dat de ontsteking en de voortgang van structurele schade in belangrijke mate ontkoppeld kunnen zijn.

In dit artikel…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Klinische Immunologie en Reumatologie, Amsterdam.

Contact Prof.dr. D. Baeten, reumatoloog (d.l.baeten@amc.uva.nl)

Verantwoording

Belangenconflict en financiële ondersteuning: een formulier met belangenverklaring is beschikbaar bij dit artikel op www.ntvg.nl (zoeken op A6532; klik op ‘Belangenverstrengeling’).
Aanvaard op 4 juli 2013

Auteur Belangenverstrengeling
Dominique Baeten ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties