Waarom een presubmissieverzoek?
Met een presubmissieverzoek kun je de redactie een idee voor een artikel voorleggen zonder dat je het hele artikel al hoeft te schrijven. Als de redactie het idee relevant genoeg vindt voor de lezers van het NTVG, krijg je het verzoek om je idee uit te werken tot een volledig artikel. Soms is een onderwerp te specialistisch voor het NTVG, hebben we er recentelijk al over gepubliceerd of past het niet bij ons lezerspubliek. Dan laten we weten dat je artikel niet in aanmerking komt voor publicatie in het NTVG.
Bedenk allereerst goed waarom je het artikel nu wil schrijven en voor wie. Bedenk wat de kern van je artikel is en vat deze samen in de onderstaande zeven punten. Op basis hiervan beslissen we of we je idee voldoende relevant en het materiaal van voldoende kwaliteit vinden voor het NTVG. Hou daarom goed rekening met de scope en missie van het NTVG. Het helpt zeker om de samenvattende gegevens zowel door de beoogde medeauteurs als door een beoogd lezer – bij voorkeur niet werkzaam in hetzelfde vakgebied – kritisch te laten beoordelen.
Wanneer je alles goed overdacht hebt, stuur je het presubmissieverzoek in via e-mail: presubmissie@ntvg.nl
Deze werkwijze helpt om je tijd doelmatig te besteden: je weet al aan het begin van het traject of het de moeite waard is om een heel artikel te schrijven en wij kunnen je vanaf de start beter begeleiden naar een publicatie.
Wat hoort er in een presubmissieverzoek?
Beschrijf in je presubmissieverzoek de volgende acht onderdelen:
- Een informatieve werktitel
- De beoogde rubriek (zie het lijstje rubrieken in de auteursinstructies)
- Beoogde auteurs en affiliaties (let op maximaal aantal auteurs voor de rubriek, zie de auteursinstructies)
- Kerndoelgroep/medische disciplines (wie mag het stuk niet missen?)
- Kernboodschappen (max. 4, elk max. 15 woorden; maak ze concreet en toepasbaar of bruikbaar voor de praktijk en laat ze aansluiten bij je doelgroepen)
- Samenvatting, max. 150 woorden (bij onderzoek: gestructureerd volgens IMRAD: Introductie, Methoden, Resultaten, Discussie; bij de andere rubrieken geen vaste structuur)
- Aantal figuren en/of tabellen (let op maximum per rubriek, zie de auteursinstructies). Bij een Diagnose in beeld is beeld verplicht.
- Belangen: geef aan of en zo ja, welke belangen je hebt bij het idee, en hoe je zorgt dat het artikel onafhankelijk daarvan blijft.
Je kunt je internationale publicatie ook bewerken tot publicatie in het NTVG
Als je een suggestie voor een dubbelpublicatie wilt doen, ontvangen we graag een pdf van het origineel bij je presubmissieverzoek. Dit levert vrijwel nooit copyright-problemen op, zo is onze ervaring; wij adviseren hier graag bij.
Tot slot
Houd er rekening mee dat een positieve reactie van de hoofdredactie geen toezegging is dat wij later het ingediende manuscript ook sowieso zullen accepteren. Het zal na indiening de gebruikelijke peerreview ondergaan. We kunnen in dit stadium geen uitspraak doen over de kans op publicatie, maar spannen ons in om de positieve beoordeling van de presubmissie recht te doen.
Na het indienen van je idee krijg je over het algemeen binnen 10 werkdagen per e-mail bericht of wij het idee in principe geschikt vinden.