Samenvatting
Doel
Inzicht krijgen in de carrièreontwikkelingen van Utrechtse geneeskundestudenten.
Opzet
Retrospectief cohortonderzoek.
Methode
Van de 281 afgestudeerde artsen die in collegejaar 2003-2004 met de studie geneeskunde waren begonnen bij het UMC Utrecht gingen wij in november 2015 na welke functie in welk vakgebied zij hadden bereikt en of zij gepromoveerd waren. Deze informatie werd verkregen uit het BIG-register, via social media en Google, en zo nodig via privé-berichten. We vergeleken onze resultaten met die van eerdere cohortstudies naar de loopbaan van geneeskundestudenten van het UMC Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum, die beide dateren van ruim 20 jaar geleden.
Resultaten
Van de 281 afgestudeerden was – gemiddeld 5 jaar na het afstuderen – 52% bezig met een vervolgopleiding, 11% huisarts en 7% medisch specialist. De best vertegenwoordigde vervolgopleidingen in ons cohort waren huisartsgeneeskunde (12%), interne geneeskunde (10%), psychiatrie en radiologie (beide 7%). Wat betreft de specialisaties kwamen de resultaten van ons cohort in grote lijnen overeen met die van Groningen en Leiden. In ons cohort was 21% gepromoveerd en 16% bezig met een promotietraject, terwijl uit het Groningse cohort slechts 13% promoveerde.
Conclusie
Relatief veel studenten die afstuderen aan de opleiding geneeskunde van het UMC Utrecht vormen zich tot medisch specialist. De verdeling van de artsen uit ons cohort over de verschillende geneeskundige specialismen komt overeen met de landelijke verdeling. Opvallend is de grote toename in het aantal promotietrajecten in ons cohort, vergeleken met het cohort van het UMCG van 20 jaar eerder.
Reacties