Samenvatting
Doel
De omvang en de verwekker van de uitbraak achterhalen en risicofactoren voor het ontwikkelen van gastro-enteritis identificeren onder deelnemers van de Survivalrun in Udenhout in september 2016.
Opzet
Retrospectief cohortonderzoek.
Methode
We verzonden een onlinevragenlijst per e-mail naar deelnemers en vrijwilligers van de Survivalrun. De link naar de vragenlijst werd ook gedeeld op de Facebookpagina en website van de Survivalrun. We berekenden ‘attack rates’ (AR) en relatieve risico’s (RR) voor verschillende determinanten om risicofactoren te identificeren voor het ontwikkelen van diarree of braken binnen 3 dagen na de run. Daarnaast werd feces van 6 deelnemers getest op veelvoorkomende verwekkers van gastro-enteritis.
Resultaten
In totaal vulden 444 mensen de vragenlijst in. Gastro-enteritis werd gerapporteerd door 163 deelnemers (37%). 5 deelnemers rapporteerden symptomen van gastro-enteritis in de week vóór en 3 tijdens de Survivalrun. Uit de multivariate analyse kwamen deelname op de tweede dag (RR: 2,4; 95%-BI: 1,1-5,3), water inslikken (aangepaste RR (aRR): 1,7; 95%-BI: 1,3-2,3) en modder binnenkrijgen (aRR: 1,3; 95%-BI: 1,1-1,6) als risicofactoren naar voren voor het ontwikkelen van gastro-enteritis. 4 van de 6 fecesmonsters waren positief voor norovirus (verschillende typen).
Conclusie
Dit uitbraakonderzoek laat zien dat pathogenen zoals norovirus zich gemakkelijk kunnen verspreiden tijdens sportevenementen waarbij deelnemers zich door water en modder moeten verplaatsen. Een specifieke werkwijze en kennis van de omstandigheden zijn essentieel voor een gedegen uitbraakonderzoek.
Reacties