Retrospectieve analyse van 2 landelijke databases voor 2011 en 2012

Darmkankerchirurgie bij de oudste Nederlanders*

Onderzoek
Norbert M. Verweij
Anandi H.W. Schiphorst
Huub A. Maas
David D.E. Zimmerman
Frederiek van den Bos
Apollo Pronk
Inne H.M. Borel Rinkes
Marije E. Hamaker
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D517
Abstract

Samenvatting

Doel

Adequate besluitvorming bij oudere patiënten met colorectaal carcinoom vereist nauwkeurige informatie over de risico’s van de behandeling. Wij onderzochten de postoperatieve uitkomsten en overleving na colorectale resectie bij de oudste ouderen (≥ 85 jaar).

Opzet

Retrospectief onderzoek.

Methode

We analyseerden de gegevens van alle patiënten met colorectaal carcinoom stadium I-III uit 2 grote landelijke databases, de Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA) en de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), voor de jaren 2011 en 2012.

Resultaten

De studie omvatte meer dan 1200 oudste ouderen. Postoperatieve complicaties kwamen voor bij 41% van hen. Het aantal cardiopulmonale complicaties steeg met de leeftijd, van 11% bij patiënten < 70 jaar oud tot 38% bij patiënten ≥ 85 jaar. 10% van de oudste ouderen stierf binnen 30 dagen na de operatie. Na 3 maanden was 14% overleden en na 1 en 2 jaar respectievelijk 24% en 36%. Na correctie voor de verwachte sterfte in de algemene bevolking was de oversterfte voor de oudste ouderen 12% in het eerste jaar en dit nam af tot 3% gedurende het tweede jaar.

Conclusie

Patiënten van 85 jaar of ouder die een chirurgische resectie hebben ondergaan vanwege colorectaal carcinoom ontwikkelen veel cardiopulmonale complicaties en de oversterfte in het eerste jaar na de operatie is significant verhoogd. Als er een analyse kan plaatsvinden van individuele patiëntspecifieke informatie aangevuld met deze gegevens, kunnen toekomstige besluiten over het al dan niet chirurgisch behandelen van de oudere patiënt worden geoptimaliseerd.

Auteursinformatie

*Dit onderzoek werd eerder gepubliceerd in Annals of Surgical Oncology (2016;23:1875-82) met als titel ‘Colorectal cancer resections in the oldest old between 2011 and 2012 in the Netherlands’. Afgedrukt met toestemming.

Diakonessenhuis, Utrecht.

Afd. Chirurgie: drs. N.M. Verweij, arts-onderzoeker chirurgie en geriatrie; dr. A.H.W. Schiphorst en dr. A. Pronk, chirurgen.

Afd. Geriatrie: dr. M.E. Hamaker, geriater.

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg.

Afd. Geriatrie: dr. H.A. Maas, geriater.

Afd. Chirurgie: dr. D.D.E. Zimmerman, chirurg.

HagaZiekenhuis, afd. Ouderengeneeskunde, Den Haag.

Drs. F. van den Bos, internist-ouderengeneeskunde.

UMC Utrecht, afd. Chirurgie, Utrecht.

Prof.dr. I.H.M. Borel Rinkes, chirurg.

Contact drs. N.M. Verweij (nverweij@diakhuis.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Norbert M. Verweij ICMJE-formulier
Anandi H.W. Schiphorst ICMJE-formulier
Huub A. Maas ICMJE-formulier
David D.E. Zimmerman ICMJE-formulier
Frederiek van den Bos ICMJE-formulier
Apollo Pronk ICMJE-formulier
Inne H.M. Borel Rinkes ICMJE-formulier
Marije E. Hamaker ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Ik vraag mij af hoe de auteurs aan de percentages achter de cardiopulmonale postoperatieve complicaties komen. In de tabel staat bij de groep oudste ouderen een getal genoemd met een percentage erachter. Bij de cardiopulmonale postoperatieve complicaties is dit 243 (38%). Die 38% is niet gebaseerd op het totaal aantal oudste ouderen (1232), zoals andere gegevens in de tabel. Dus rest mij de vraag, waar komt dit percentage vandaan? Ik denk dat het ook zonder deze percentages een significant verschil is, maar die 38% wordt wel genoemd als één van de belangrijkste resultaten uit deze studie.