Suppletie van vitamine D draagt niet bij aan betere glucosewaarden bij patiënten met type 2-diabetes. Ondanks de anti-inflammatoire effecten van vitamine D en het feit dat ook bètacellen in het pancreas vitamine D-receptoren bezitten, is een klinisch effect niet aangetoond, volgens Yvonne Krul-Poel (Noordwest Ziekenhuisgroep) en VUmc-collega’s (Eur J…
Artikelinformatie
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C3141
Vitamine D is wél belangrijk!
Wat is er zo bijzonder aan dit 'onderzoek', waarom vindt 86% het artikel "waardevol"? Naar mijn mening is het het zoveelste ik-moet-nodig-weer-wat-publiceren 'onderzoek', waste of time, waste of money. Vitamine D helpt niet ter genezing van diabetes type 2, klaar. Dus maar géén suppletie van D3 adviseren bij patiënten, is dat de conclusie?!? Terwijl bekend is dat vrijwel heel Nederland een te lage bloedwaarde heeft, terwijl aangetoond is dat vitamine D héél belangrijk is voor je gezondheid? Zorg dat je in de zo'n komt en/of slik minimaal 2.000 IE vitamine D3 per dag, baat het niet - schaden doet het zéker niet! En daarmee had dit flutonderzoek moeten afsluiten, punt uit.
Vitamine D en diabetes, studie te kort
Het jammere van de samenvatting van deze publicatie zit hem in de slotconclusie. Hier had moeten staan 'Het kortdurend suppleren van vitamine D heeft dus geen rol bij het verbeteren van de diabetesregulatie van een heterogene groep patiënten met diabetes'.
Over mogelijke andere effecten van vitamine D suppletie worden geen uitspraken gedaan.
Thijs Backus, huisarts