Dames en heren,
In Nederland is ultraviolet B-licht (UVB) de belangrijkste factor om een adequate vitamine D-waarde bij de mens te bereiken. Een tekort is slechts in beperkte mate aan te vullen via de dagelijkse voeding.1 Om een vitamine D-tekort bij bepaalde risicogroepen te voorkómen zijn vitamine D-supplementen aangewezen. Uit deze klinische les blijkt dat suppletie met commercieel verkrijgbare producten niet altijd zonder risico is.
Een vitamine D-deficiëntie kan gepaard gaan met verschillende gezondheidsproblemen, bij volwassenen met name osteomalacie. Ouderen, zwangere vrouwen, kinderen en bepaalde etnische groepen hebben een verhoogd risico op vitamine D-deficiëntie. Suppletieadviezen zijn uitsluitend bedoeld ter preventie van deze vorm van vitamine D-deficiëntie. Voor de behandeling van een patiënt met vastgestelde vitamine D-deficiëntie – eventueel met comorbiditeit zoals nierinsufficiëntie – gelden andere normen. Wij bespreken een patiënte die problemen ondervond door vitamine D-suppletie.
Patiënt A, een 39- jarige vrouw, kwam naar de Spoedeisende hulp met sinds…
Vit-D intoxicatie
Met belangstelling hebben wij uw artikel gelezen.In het bijzonder wekte onze interesse het vitamine-D supplement vestrekt door een natuurgenezer in Nederland,waarbij de concentratie vitamine D per druppel een factor 78 hoger was dan op het etiket vermeld stond. Bovendien wijst u erop, dat het toezicht op de kwaliteit van vitamine preparaten onder verantwoordelijkheid van de Voedsel en Warenautoriteit valt en niet onder de geneesmiddelenwet-geving. U wijst op het belang van voorlichting aan consumenten. Met deze reactie willen wij dit onderstrepen. Dat de vermelding op het etiket consument en arts op het verkeerde been zou kunnen zetten maakten wij in 1974 mee. In de zomer van 1974 werd een 12 jarige jongen gedehydreerd , opgenomen in het Sophia ( nu Isala ) Ziekenhuis wegens aanhoudend braken. Al langere tijd was er sprake van anorexie, lusteloosheid en hoofdpijn klachten.Bij aanvullend onderzoek werd gevonden een hypercalciaemie van3,65 mmol/l, gepaard gaanse met een hypochloraem-ische alkalose en sterk gestoorde nierfunctie.Eerder was hij onder behandeling van de huidarts wegens psoriasis. Ondanks een aanvankelijk ontkennend antwoord op de vraag aan de ouders of hun zoon medicijnen gebruikte, lieten zij in tweede instantie een door een vee-verloskundige, zich tevens natuurgenezer noemend, druppelflacon zien met als enige vermelding op het etiket D3.Indien de inhoud van dit flesje volgens de in de natuurgeneeskunde geldende voorschriften van S.Hahnemann bereid zou zijn, dan zou de aanduiding D3 betrekking hebben op een 1000 x verdunde "oerstof". Dit bleek niet het geval:de viskeuze vloeistof bleek per gram 1,8 miljoen eenheden D3 (Cholecalciferol) te bevatten. Bij een dagelijkse dosering van driemaal daags 10 druppels had hij gedurende 4 maanden 1,8 miljoen eenheden per dag ingenomen. Dankzij het in die tijd (we schrijven !974) nog bestaande gebruik van de gezamenlijke koffie van de medische staf, bleek dat de ziektegeschiedenis van onze patient zeer behulpzaam te zijn bij de diagnostiek van twee volwassen patiënten,opgenomen in ons ziekenhuis met hypercalciaemie. Ook zij bleken de door dezelfde natuurgenezer voorgeschreven D3 druppels te gebruiken. Ook in een ander ziekenhuis bleek een volwassen patiënt met dezelde problematiek en dezelfde oorzaak opgenomen te zijn.Voor het ongeoorloofd uitoefenen van de geneeskunst werd de natuurgenezer beboet met 3x ƒ250,- en wegens het overtreden van de geneesmiddelenwet met ƒ500,-. Het op grote schaal ontduiken van de belasting werd beboet met ƒ30.000,-¹
Joannes van Lookeren Campagne Hattem,Julius van Gils Zwolle kinderartsen niet praktiserend
¹Maandblad, vereniging tegen de Kwakzalverij 1976 n0.1 blz4