Samenvatting
Achtergrond
Na een stomp buiktrauma is de milt het meest en vaak ook het enige aangedane orgaan. Een miltruptuur kan hevige pijnklachten en hemodynamische instabiliteit geven, maar kan ook slechts geringe symptomen geven. Een niet-afwijkend lichamelijk onderzoek na een stomp buiktrauma sluit een miltruptuur niet uit.
Casus
De huisarts verwees een 34-jarige man met blanco voorgeschiedenis naar de afdeling radiologie voor het maken van abdominale echo vanwege toenemende buikpijn en erytrocyten in de urine na een stomp buiktrauma door een val van de fiets 2 dagen eerder. Vanwege vrij vocht op de echo lieten wij een CT-scan maken die een miltruptuur graad III toonde. Patiënt werd conservatief behandeld en na 2 dagen klinische observatie uit het ziekenhuis ontslagen.
Conclusie
Intra-abdominale orgaanschade na een stomp buiktrauma kan zich laat en met geringe symptomen uiten. Bij nieuwe, progressieve of lang persisterende klachten is beeldvormend onderzoek nodig. Hemodynamisch stabiele patiënten met een miltruptuur worden vaak niet-operatief behandeld; duidelijke instructies over fysieke inspanning en poliklinische controle zijn hierbij van belang.
Miltruptuur en hematoperitoneum
De bijdrage over de miltruptuur is degelijk en staat stil bij de stille periode die na een ogenschijnlijk onschuldig buiktrauma moet worden betrokken. Het is mij opgevallen, dat collega's buikpijn ook associëren met bloed in de vrije buikholte. Kan er aan de hand van uw bijdrage nog eens op gewezen worden dat een hematoperitoneum geen pijn hoeft te veroorzaken, tenzij er orgaanschade is?
Raymond Leclerq, deeltijd docent UM