Samenvatting
Doel
Onderzoeken wat patiënten zelf menen te kunnen bijdragen aan het herstel van een depressie, en wat zij als werkzaam ervaren. Het patiëntenperspectief is noodzakelijk om depressiebehandelingen te kunnen verbeteren.
Opzet
Kwalitatief, hypothesegenererend onderzoek.
Methode
De ervaringen en meningen van 20 patiënten die recent hersteld waren van een depressieve episode werden in kaart gebracht met behulp van ‘concept mapping’. In de eerste fase genereerden de patiënten in groepsgesprekken uitspraken over de vraag: ‘Wat kunnen mensen zelf doen om te herstellen van depressie?’ In de tweede fase sorteerden de patiënten de uitspraken individueel op relevantie en groepeerden ze op gemeenschappelijke kenmerken. In de derde fase werden de uitspraken geanalyseerd en gepositioneerd in een concept map.
Resultaten
De patiënten genereerden in de eerste fase 50 uitspraken die in de volgende 8 clusters konden worden gegroepeerd: actieve houding ten opzichte van depressie en hulpverlening, leefregels, uitleg over ziekte aan omgeving, sociale contacten, activiteiten ondernemen, gestructureerde aandacht voor jezelf, lotgenotencontact en overige. De uitspraken die de patiënten het belangrijkst vonden hadden gemeenschappelijk dat de focus voor herstel op jezelf gericht moet zijn.
Conclusie
Vanuit patiëntenperspectief worden verschillende manieren genoemd waarop patiënten zelf kunnen bijdragen aan herstel van een depressie. Behandelaren zouden deze manieren kunnen gebruiken in hun behandelcontacten. Ook legt deze studie de basis voor de ontwikkeling van een zelfmanagementmodule voor herstel van depressie.
Patiëntenparticipatie bij depressie
Belangrijk en waardevol, zulk onderzoek naar effectiviteit van een behandeling vanuit het patiëntperspectief. Deze kennis faciliteert een gelijkwaardige dialoog tussen behandelaar en patiënt, die idealiter samen een sterk team vormen dat alle beschikbare kennis en ervaring van de teamleden benut om tot verbetering te komen. Ik ben benieuwd naar het vervolgonderzoek!
Saar Francken, fikser sociale innovatie