Bepalen cardiovasculair risico bij reumapatiënten: resultaten uit trials niet afwachten

Klinische praktijk
Mike T. Nurmohamed
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3485
Abstract

Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak bij reumatoïde artritis (RA) en de kans op sterfte aan een dergelijke aandoening is bij RA-patiënten groter dan in de algemene populatie. Ook de kans op niet-fatale hart- en vaatziekten is onder RA-patiënten groter. Recent prospectief Nederlands onderzoek liet een verdubbeling zien van de incidentie van hart- en vaatziekten bij RA-patiënten.1 Dit verhoogde cardiovasculaire risico was vergelijkbaar met dat van diabetes.

De oorzaak is tweeledig: allereerst komen bekende risicofactoren zoals hypertensie vaker voor bij patiënten met RA. Daarnaast leidt de chronische inflammatie bij RA tot versnelde atherosclerose; atherosclerose is immers een ontstekingsproces, zoals we tegenwoordig weten. Behandeling met de meest krachtige anti-inflammatoire therapie, te weten biologicals zoals tumornecrosisfactor(TNF)-α-remmers, geeft dan ook een belangrijke afname van dit verhoogde cardiovasculaire risico, namelijk van 50%. Dit betekent ook dat wanneer de inflammatoire component bij RA behandeld wordt er nog altijd een verhoging van het cardiovasculaire…

Auteursinformatie

VU medisch centrum, afd. Interne Geneeskunde, Amsterdam.

Contact Dr. M.T. Nurmohamed, reumatoloog (tevens: Jan van Breemen Research Institute | Reade, Amsterdam) (mt.nurmohamed@planet.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: dr. M.T. Nurmohamed kreeg vergoeding voor consultancy, het geven van lezingen en congresbezoek van Roche, Schering-Plough, BMS, UCB, Wyeth, Pfizer, MSD and Abbott. Zijn instituut ontving beurzen van Roche, Abbott, Pfizer and UCB. Financiële ondersteuning voor dit artikel: geen gemeld.
Aanvaard op 5 mei 2011

Bepalen cardiovasculair risico bij reumapatiënten: bewijs eerst de effectiviteit van interventies
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Wordt er in de speurtocht naar hart- en vaatziekten bij RA-patiënten ook gekeken of er geen verschillen zijn in voedingspatroon, leefgewoonten, beroep en rookgewoonten t.o.v. de "normale bevolking"? Het zou goed kunnen dat de patiënten met RA in hun leven veel meer gerookt hebben of veel méér geraffineerde produkten hebben genuttigd en dat daar een belangrijke oorzaak zit van deze vaat- en hartziekten. Ook de darmflora verdient volgens mij de nodige aandacht, gezien volgens mij de bacteriën (en schimmels) in de darm belangrijke oorzaken zijn voor het onstaan van allerlei ontstekingsreacties van spieren en gewrichten. Het is duidelijk dat er nog verschillende andere factoren zouden kunnen meespelen. Misschien zullen goed opgezette klinische studies in de toekomst daar duidelijkheid over brengen...  

 

Jan Plas, apotheker, De Haan, Belgie

Geachte collega,  

Dank voor uw reactie. Het is inderdaad gebleken dat er een verschil is in (cardiovasculaire) risicofactoren tussen patienten met en zonder RA. Zo roken RA patienten vaker en hebben ze vaker (een onbehandelde) hypertensie. Maar als voor deze risicofactoren wordt gecorrigeerd dan is het cardiovasculaire risico bij RA nog altijd ongeveer verdubbeld t.o.v. de algemene bevolking. Dit is gebleken uit onder meer de Carre studie ( Peters MJ, et el Does rheumatoid arthritis equal diabetes mellitus as an independent risk factor for cardiovascular disease? A prospective study.Arthritis Rheum. 2009 Nov 15;61(11):1571-9 )).
Mike Nurmohamed