Samenvatting
-
Het zinvol aanvragen en toepassen van serumtumormarkers bij diagnostiek en behandeling kan lastig zijn.
-
Men dient onderscheid te maken tussen het gebruik van tumormarkers voor verschillende doeleinden: screening, diagnose, stadiëring en prognose, detectie van een recidief of controle van een therapie.
-
Vanwege de matige sensitiviteit en specificiteit van de gangbare serumtumormarkers zijn deze vrijwel nooit geschikt voor screening van een asymptomatische populatie. Verder moet men een verbeterde prognose door vroegdiagnostiek afzetten tegen een verminderde kwaliteit van leven door overdiagnostiek en overbehandeling.
-
Tumormarkers zijn vooral toepasbaar bij het controleren van een therapie en het detecteren van een recidief. Soms zijn ze bruikbaar als aanvulling bij de diagnostiek en vaak geven ze prognostische informatie.
Toepassing van tumormarkers (auteursreactie)
Ons artikel geeft een overzicht van de meest gangbare serum tumormarkers. De beperkte bespreking van de klinisch relevante serum tumormarkers liet echter niet toe om diep in te gaan op alle (relevante) details voor elke individuele marker. Namens de auteurs wil ik Dr. Persijn bedanken voor zijn waardevolle aanvullingen.
Jeffrey Keuren, klinisch chemicus in opleiding, Atrium Medisch Centrum Heerlen
Aanvulling tumormarkers
Helaas is er bij het editen van de tabel in het artikel een fout ingeslopen:
CEA en Calcitonine staan in de tabel 1 aangegeven onder screening bij het medullair schildkliercarcinoom: dit is een fout, deze markers moeten in de kolom screening verwijderd worden.
Jeffrey Keuren