Waarom dit onderzoek?
Acupunctuur is een populaire behandeling bij lage rugpijn. Men beweert hierbij dat het gebruik van naalden en penetratie van specifieke huidlocaties essentieel is. Klopt dit?
Onderzoeksvraag
Hoe belangrijk zijn gebruik van naalden en penetratie van de huid voor het effect van acupunctuur op lage rugpijn?1
Hoe
…Artikelinformatie
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:A850
Vakgebied
Acupunctuur bij lage rugpijn . . . pak een tandenstoker?
In aanvulling op dit prima onderbouwde artikel en standpunt wil ik nog wijzen op de gedragsregel van de KNMG voor de arts en niet-reguliere behandelwijzen. Samengevat staat in deze gedragsregel dat artsen patiënten dienen te wijzen op het reguliere of niet-reguliere karakter van een behandeling, eventuele schade in brede zin van specifieke behandelwijzen en dat 'Te allen tijde blijft het tot de verantwoordelijkheid van de arts behoren om de patiënt te wijzen op het belang van reguliere behandelwijzen en daarnaar steeds te verwijzen.' In dit kader ben ik van mening dat wij patiënten actief moeten wijzen op het geld dat zij kunnen besparen, door in plaats van een bezoek aan de acupuncturist over te gaan tot de aanschaf van enkele tandenstokers.
N.N. Rossen, arts in opleiding tot huisarts
Acupunctuur bij lage rugpijn . . . pak een tandenstoker?
Inderdaad een goed artikel. Ik vraag me alleen af of niet aan de essentie van acupunctuur voorbij wordt gegaan. Voor zover ik weet is het in de traditionele Chinese geneeskunde niet noodzakelijk dat de veronderstelde knooppunten d.m.v. stalen naalden gestimuleerd worden, dat kunnen logischerwijs dus net zo goed tandenstokers zijn, of punaises of paperclips. Dat dit nu aangetoond is d.m.v. een goed onderzoek zegt verder niks over de zin of onzin van acupunctuur lijkt me. Het feit dat alle drie de groepen in deze studie een betere uitkomst hadden dan de reguliere zorg zegt hier eerder iets over. Vervolgens is de vraag waardoor deze betere uitkomst tot stand kwam, enkel door meer tender, love and care, of door de specifieke stimulatie van bepaalde punten op het lichaam, waarmee dan ook. Patienten kunnen dus wel massaal tandenstokers inslaan, maar wellicht is er een acupuncturist nodig om te vertellen waar ze dan moeten prikken.
L. Tan, co-assistent
Acupunctuur bij lage rugpijn . . . pak een tandenstoker?
In een eerder in het NTVG gepubliceerd artikel (2009;153:C61) worden de resultaten beschreven van een meta-analyse van de Cochrane Collaboration waaruit blijkt dat acupunctuur nuttig kan zijn bij hoofdpijn en migraine. Echter, een nepbehandeling waarbij de naalden incorrect werden geplaatst, bleek even goed te werken. De onderzoekers concluderen dan ook dat: ‘Veel van het klinische profijt wordt veroorzaakt door het aanbrengen van de naalden (naar nu blijkt kunnen dit dus ook tandenstokers zijn), maar de plaats van de naald lijkt minder belangrijk. Dat betekent dat de specifieke naaldposities minder belangrijk zijn dan behandelaren (en collega Tan) traditioneel beweren’. Er wordt gesuggereerd dat ‘de werkzaamheid van acupunctuur waarschijnlijk zit in het geloof in de techniek’. De behandeling kan dus ook worden toegepast door niet-acupuncturisten. Maar wij benadrukken de zeer nuttige aanvulling van collega Rossen, waarvoor onze dank, dat alleen reguliere, en welonderbouwde, therapieën de aandacht genieten.
Universitair Medisch Centrum Utrecht
Rutger J. Hassink