Een elektronisch registratiesysteem dat medicatie en dosering controleert met barcodes vermindert het aantal voorschrijvings- en toedieningsfouten en heeft hierdoor minder bijwerkingen tot gevolg. Dat blijkt uit een studie onder leiding van Eric Poon van Brigham and Women’s Hospital in Boston (VS), waarvan de resultaten in The New England Journal of…
Artikelinformatie
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:C587
Medicatiefouten en streepjescode
Dat automatische identificatie voordelen heeft boven het paragaafje is lang bekend. Een blik doperwten bij de AH heeft al 21 jaar een barcode. Wat me telkens weer verbaast is dat we als gezondheidszorg NL niet is staat zijn één signaal af te geven naar de markt en z'n leveranciers en dat het noodzakelijk is één barcodestandaard te hanteren. Dan bijvoorkeur het GS1 stelsel dat internationaal al in 30 andere branches wordt toegepast.
Bestuurders vinden het kennelijk geen issue. De overheid (IGZ, VWS) vindt dat de markt te zelf moet regelen en het werkveld moet nog worden overtuigd worden door de onderzoeksresultaten. Gelukkig is de pensioengerechtige leefdtijd opgetrokken naar 67 jaar. Ga ik het dan toch nog mee maken?
Erik Zwarter, projectmanager Zorglogistiek, Erasmus MC