Het Koningin Wilhelmina Fonds en de Houtsmuller-therapie bij kanker

B.R.
de Klyn,

Nieuwegein, maart 2000,

In zijn ingezonden brief (1999:2075-6) stelt Van de Poll, algemeen directeur van de Nederlandse Kankerbestrijding-Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) dat ‘er diverse uitingen zijn gesignaleerd vanuit alternatieve hoek, die afwijken van het officieel overeengekomen standpunt dat diëten geen bijdrage kunnen leveren aan de genezing van kanker. Artsenvereniging voor Niet-Toxische Tumortherapie en Moerman Vereniging zijn onlangs officieel om een reactie gevraagd. Om aan te geven dat hierover niet valt te marchanderen, is de verspreiding van het boekje Wegen en afwegen tot nader order stopgezet.’

Het bestuur van de Artsenvereniging Niet-Toxische Tumortherapie (ANTTT) heeft bij het KWF tegen deze onjuiste stellingname geprotesteerd en hierover in januari 2000 met het bestuur van het KWF een gesprek gehad. De ANTTT wil ook hier haar reactie geven. De stellingname van Van de Poll acht de ANTTT op twee punten onjuist.

Allereerst is er beslist geen officieel overeengekomen standpunt dat diëten geen bijdrage kunnen leveren aan de genezing van kanker. In de samenvatting van Wegen en afwegen, dat onder meer is uitgegeven door het KWF en de ANTTT, staat dat ‘artsen verbonden aan de ANTTT van mening zijn dat zeer gerichte voedingsadviezen en aanvullingen met mineralen, vitamines en andere voedingsstoffen een gunstige uitwerking hebben op het ziekteproces. Overigens wel als aanvulling en niet in de plaats van de gewone behandeling’.1 Juist het KWF lijkt hier ineens af te wijken van het gezamenlijk ingenomen standpunt dat ‘goede voeding mogelijk het herstel kan ondersteunen’. Overigens heeft Van de Poll onze vereniging schriftelijk laten weten nog altijd achter de inhoud van Wegen en afwegen te staan.

Ten tweede is het citaat van Van de Poll voorts niet juist waar gemeld wordt dat de ANTTT en de Moerman Vereniging officieel om een reactie gevraagd is, omdat wij zouden afwijken van het officieel overeengekomen standpunt. Het tegenovergestelde is het geval: de ANTTT heeft het KWF al per brief van 18 augustus 1999 om opheldering gevraagd over het bericht dat het KWF niet langer mee zou doen aan de verspreiding van Wegen en afwegen, zonder onze vereniging daarover te informeren. De ANTTT blijft overigens achter de afspraken in Wegen en afwegen staan ‘om voortaan in openheid en alle rust en met respect voor elkaars inzichten in gesprek te zijn met elkaar.’

Tenslotte nog het volgende: inmiddels is onder auspiciën van The Harvard Medical School het boek Nutritional oncology verschenen, waarin talloze van onze aanbevelingen door representatief onderzoek bevestigd worden en waaruit blijkt dat voeding wel degelijk een positieve bijdrage kan leveren in de behandeling van kanker.2 Reeds in de introductie van het boek staat op pagina 7 te lezen dat het proces van kankergroei en metastasering ook beïnvloed kan worden door nutritionele interventie. Verder onderschrijft het boek onze ‘en/en-benadering’. Nutritionele ondersteuning wordt een essentiële schakel geacht bij de vooruitgang van kankertherapieën zoals operatie, radiologie, chemo-, hormoon- en immunotherapie (bl. 518). Op de laatste bladzijde van het boek wordt de nutritionele oncologie gedefinieerd als een essentieel onderdeel van de oncologie (bl. 618).

B.R. de Klyn,
Literatuur
  1. Honing C, Valstar E, Veer P van 't. Wegen en afwegen, het belang van voeding bij kanker. Amsterdam: Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds; 1999.

  2. Heber D, Blackburn GL, Go VLW. Nutritional oncology. San Diego: Academic Press; 1999.