Het Koningin Wilhelmina Fonds en de Houtsmuller-therapie bij kanker

K.W.
van de Poll

Amsterdam, maart 2000,

Genezing van kanker wordt doorgaans gedefinieerd als ziektevrije 5-jaarsoverleving. De Nederlandse Kankerbestrijding-Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) is van mening dat er geen bewijs voorhanden is dat Houtsmuller- of Moerman-diëten een bijdrage kunnen leveren aan de genezing van kanker. Deze constatering was uitgangspunt bij een serie besprekingen tussen Moerman Vereniging, Artsenvereniging Niet-Toxische Tumortherapie (ANTTT), Landelijk Informatiecentrum Moermantherapie (LIM) en KWF. Doel van deze besprekingen was om overige overeenkomsten en verschillen van inzicht te inventariseren om daarover met name aan patiënt en publiek duidelijkheid te kunnen verschaffen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de publicatie Wegen en afwegen.

De erkenning dat van diëten niet is bewezen dat die een bijdrage leveren aan de genezing van kanker is helder en duidelijk verwoord door Houtsmuller zelf namens de ANTTT en door de voorzitter van de Moerman Vereniging, beiden afgevaardigden tijdens voornoemde besprekingen met het KWF. Dit gebeurde bij de presentatie van Wegen en afwegen op de manifestatie ‘Kanker ’99' in de RAI, georganiseerd door het KWF bij haar 50-jarig bestaan, voorjaar 1999. Ik citeer uit de verklaring van Houtsmuller: ‘Ik stel heel nadrukkelijk dat ik nooit gezegd heb met mijn dieet kanker te kunnen genezen . . .’. Tijdens het gesprek tussen ANTTT en KWF van januari 2000 waar De Klyn naar verwijst, is deze zienswijze door de ANTTT nogmaals bevestigd.

Naast verschillen van inzicht op andere onderdelen, zijn partijen het er ook over eens dat diëten wel van belang kunnen zijn voor de patiënt met kanker omdat die ‘mogelijk het herstel ondersteunen’, of omdat de patiënt zich ‘bijvoorbeeld beter voelt’, aldus Wegen en afwegen. Dat is natuurlijk wel wat anders dan een verhoging van de kans op genezing.

Op basis van deze inzichten behoort het naar de mening van partijen iedere patiënt vrij te staan de hier beschreven behandelwijze te volgen, mits dit gebeurt in goed overleg met de eigen reguliere arts. Om de juiste afwegingen te kunnen maken behoort de patiënt goed geïnformeerd te zijn, reden van publicatie van Wegen en afwegen.

Al vrij snel na de publicatie van dit boekje werd duidelijk dat de tekst op onderdelen niet voldeed. Vooral ten aanzien van een mogelijk genezend effect bleek er ruimte te bestaan voor verschillen in interpretatie of misverstanden, zoals ook weer blijkt uit de ingezonden brief van De Klyn. Om die reden kan het KWF niet meer achter de inhoud van dit boekje staan en is de distributie ervan opgeschort. Betrokken organisaties zijn hiervan op de hoogte gesteld. Indien de onduidelijkheid blijft bestaan, zal op zijn minst de inhoud van Wegen en afwegen herschreven moeten worden. In het bijzonder ten aanzien van het ontbreken van enig bewijs voor een effect van diëten op de genezing van kanker behoort volstrekte duidelijkheid te worden geschapen. Dat was het doel van het boekje. De patiënt met kanker heeft daar recht op.

K.W. van de Poll