Misleidende reclame-uitingen over de indicatiestelling van doxazosine (Cardura) bij diabetes mellitus type 2 én hypertensie

C.A.Th.
Janssen

Capelle aan den IJssel, november 2002,

In de brief van Hoogenberg en Van der Tuin () wordt een onjuiste interpretatie van de promotionele uitingen van Cardura XL gegeven.

In de advertentie van Cardura XL wordt enkel verwezen naar de NHG-standaard vanwege de streefwaarde ≤ 150/85 mmHg. Op geen enkele wijze wordt gesuggereerd dat in de NHG-standaard ‘Diabetes mellitus’ uit 1999 Cardura XL bij de behandeling van diabetes mellitus type 2 en hypertensie is opgenomen. Wel stellen wij voor om aan de behandeling met een angiotensineconverterend-enzym(ACE)-remmer Cardura XL toe te voegen om de gewenste streefwaarden te behalen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat in een groot aantal gevallen de streefwaarden voor de bloeddruk in deze risicopopulatie niet gehaald worden.1 2 De toegevoegde waarde van Cardura XL, wanneer toegepast in combinatie met een ACE-remmer, staat niet ter discussie.3 4 Ook de discussie over de vermeende toename van de incidentie van hartfalen bij bepaalde populaties lijkt niet relevant, vooral omdat juist de toegevoegde waarde van de combinatie van Cardura XL met een ACE-remmer benadrukt wordt.

De conclusie van de auteurs, die de reclame-uitingen van de firma Pfizer als misleidend kwalificeert, is ons inziens dan ook niet op zijn plaats. Tenslotte wijzen wij de auteurs op de mogelijkheid om vermeend onjuiste promotie voor receptgeneesmiddelen bij de stichting Code Geneesmiddelenreclame aanhangig te maken.

C.A.Th. Janssen
Literatuur
  1. Zanchetti A, Ruilope LM. Antihypertensive treatment in patients with type-2 diabetes mellitus: what guidance from recent controlled randomized trials? J Hypertens 2002;20:2099-110.

  2. Ruilope LM, de la Sierra A, Moreno E, Fernandez R, Garrido J, de la Figuera M, et al. Prospective comparison of therapeutical attitudes in hypertensive type 2 diabetic patients uncontrolled on monotherapy. A randomized trial: the EDICTA study. J Hypertens 1999;17(12 Pt 2):1917-23.

  3. Brown MJ, Dickerson JEC. Synergism between alpha 1-blockade and angiotensin converting enzyme inhibition in essential hypertension. J Hypertens 1991;9(Suppl 6):S362-3.

  4. Guthrie RM. Doxazosin add-on therapy for poorly controlled hypertension: hypertension & benign prostatic hyperplasia intervention trial (HABIT). J Hypertens 2001;19(Suppl 2):S146-7.