Toename van resistentie tegen fusidinezuur van Staphylococcus aureus-isolaten bij opgenomen patiënten met constitutioneel eczeem

K.A.B.M.
Peeters

Utrecht, november 2002,

Bij onze patiëntengroep waren de kweken op de dag van opname afgenomen. Verondersteld wordt derhalve dat de patiënten reeds gekoloniseerd het ziekenhuis binnenkwamen. De door ons onderzochte S. aureus-isolaten waren zowel afkomstig van de huid als de neus. Bekend is dat S. aureus-stammen die uit de neus gekweekt worden identiek zijn aan stammen die verkregen worden uit andere lichaamsmaterialen. Het is dus zeer waarschijnlijk dat huid- en neusstammen per individuele patiënt identiek zijn, maar moleculaire typering is nodig om daar met zekerheid een uitspraak over te kunnen doen.

Onze populatie patiënten betrof opgenomen dermatologische patiënten met constitutioneel eczeem. Omdat het Universitair Medisch Centrum Utrecht een tertiair centrum voor patiënten met constitutioneel eczeem is, zijn deze patiënten al veelvuldig behandeld met topicale preparaten, waaronder ook fusidinezuurcrème. Uit het onderzoek van Koning et al. blijkt dat S. aureus-isolaten afkomstig van kinderen met impetigo tussen 0 en 12 jaar in de eerste lijn niet resistent zijn voor fusidinezuur.1 Het is terecht dat Koning et al. aandacht vragen voor deze verschillende resistentiepatronen van S. aureus-isolaten tegen fusidinezuurcrème in verschillende populaties.

K.A.B.M. Peeters
E.M. Mascini
C.J.G. Sanders
Literatuur
  1. Koning S, Suijlekom-Smit LWA van, Nouwen JL, Verduin CM, Bernsen RM, Oranje AP, et al. Fusidic acid cream in the treatment of impetigo in general practice: double blind randomised placebo controlled trial. BMJ 2002;324:203-6.