Toename van resistentie tegen fusidinezuur van Staphylococcus aureus-isolaten bij opgenomen patiënten met constitutioneel eczeem

S.
Koning

Rotterdam, november 2002,

Peeters et al. () maken in hun bijdrage niet duidelijk of de patiënten de aangetroffen bacteriën bij opname al bij zich droegen of dat zij tijdens hun verblijf in het ziekenhuis zouden kunnen zijn besmet. Ook ontbreekt informatie over mogelijke verschillen tussen de isolaten uit de neus en de isolaten van de huid en over de door de auteurs veronderstelde relatie met eerdere behandeling.

Peeters et al. bevelen aan om pas fusidinezuurcrème toe te passen nadat door middel van een kweek de gevoeligheid van Staphylococcus aureus hiervoor bevestigd is. Wij willen de lezer waarschuwen voor generalisatie van dit advies naar andere patiëntengroepen dan die met chronisch geïnfecteerd constitutioneel eczeem. Uit ons onderzoek bij kinderen die met impetigo hun huisarts bezochten, uitgevoerd in 1999 en 2000, bleek geen van de 135 S. aureus-isolaten resistent voor fusidinezuur.1

Het advies om fusidinezuurcrème voor een periode van maximaal 2 weken te gebruiken teneinde de ontwikkeling van resistentie te beperken, ondersteunen wij. Voor de behandeling van impetigo is dit vrijwel altijd voldoende. De vraag moet gesteld worden of behandeling van (geïnfecteerd) constitutioneel eczeem met fusidinezuurcrème, behalve uit het oogpunt van resistentie, ook niet af te raden is vanwege de door Peeters et al. aangehaalde afwezigheid van bewijs voor werkzaamheid.

S. Koning
S. Thomas
J.C. van der Wouden
Literatuur
  1. Koning S, Suijlekom-Smit LWA van, Nouwen JL, Verduin CM, Bernsen RM, Oranje AP, et al. Fusidic acid cream in the treatment of impetigo in general practice: double blind randomised placebo controlled trial. BMJ 2002;324:203-6.