Pilotonderzoek naar hypovitaminose D bij ogenschijnlijk gezonde gesluierde Turkse vrouwen: ernstige vitamine-D-deficiëntie bij 82%

I.
Grootjans-Geerts

Amersfoort, juli 2002,

Wij kennen de kritiek van Wiersma en Flikweert op het rapport van de Gezondheidsraad over extra vitamine D; maar terwijl deze auteurs in een academisch gevecht zijn verwikkeld met de Gezondheidsraad, lijdt ‘evidence-based’ – zoals uit ons pilotonderzoek blijkt – een groot aantal allochtone vrouwen aan een ernstige vitamine-D-deficiëntie. Juist over deze groep maken wij ons zorgen. ‘Het is tijd voor actie’,1 dat wil zeggen: het is tijd om te handelen. Op korte termijn is orale suppletie met vitamine D, een veilig en goedkoop medicament, aan te bevelen. Op lange termijn moet worden getracht een gedragsverandering te bewerkstelligen, waardoor risicogroepen voldoende zonlicht ontvangen en tevens een dieet gebruiken met voldoende calcium. Net als Wiersma en Flikweert pleiten wij voor meer onderzoek als wij vragen om inventarisatie van hypovitaminose D in onze multiculturele samenleving.

I. Grootjans-Geerts
J.P.M. Wielders
Literatuur
  1. Compston JE. Vitamin D deficiency: time for action. Evidence supports routine supplementation for elderly people and others at risk. BMJ 1998;317:1466-7.