De wonderbaarlijke opkomst van de 'kwakfondsen'

C.N.M.
Renckens

Hoorn, maart 2000,

De Klyn ontkent dat er rechtstreekse banden zijn tussen zijn vereniging en de kwakfondsen, maar Houtsmuller (kortstondig adviseur van het NFK) is prominent ANTTT-lid, Bolhuis is aspirantlid en Valstar noemde zich in oktober 1999 nog lid.1 Bolhuis werkt in een Rotterdams alternatief medisch centrum nauw samen met de natuur- en chelatiearts Trossèl en die laatste was het die Smalhout opgaf als adviseur van het Nationaal Hartfonds, blijkbaar tot diens ongenoegen.2 De relatie tussen Houtsmuller en Valstar enerzijds en het Orthomoleculair Advies Bureau van Nieuwenhuis is duidelijk: zij zijn adviseurs van zijn Stichting Orthomoleculaire Educatie (SOE) respectievelijk ‘oncoproject’.3

De oproep tot wetenschappelijke openheid die De Klyn doet, vind ik ongeloofwaardig: men loopt zelf mijlenver ‘voor de muziek uit’ en propageert behandelwijzen die in het oncologisch-wetenschappelijk forum nog geen begin van erkenning konden verwerven. Het omhelzen van preliminaire mededelingen als betrof het de hoogste wetenschap getuigt, om met Martin Gardner te spreken, meer van een ‘open sink’ dan van een ‘open mind’.

De Klyn zal gelijk hebben dat Orthica en niet de firma's van Nieuwenhuis en Schuitemaker de grootste is op het gebied van voedingssupplementen en orthomoleculaire preparaten. Misschien komen de kwakfondsen dus wel uit die hoek, maar waarom geeft de ANTTT daar niet gewoon informatie over? Zij zijn waarschijnlijk goed op de hoogte.

De Klyn vraagt zich af hoe iemand die zelf geen ervaring heeft op het gebied van de ‘complementaire’ geneeskunde, daarover toch een vernietigend oordeel kan hebben. Dat lijkt mij duidelijk: een criminoloog hoeft toch ook geen dief te zijn geweest en een drankbestrijder geen alcoholist?

C.N.M. Renckens
Literatuur
  1. Valstar E. Ondemocratisch. De Orthomoleculaire Koerier 1999;14; 78:21.

  2. Bericht in Trouw, 27 juni 1998.

  3. Woerlee E, Nieuwenhuis R. Voeding en borstkanker. De Orthomoleculaire Koerier 1999;14;75:11-20.