Creatief cijferen met clopidogrel

R.J.
van Kranen,

Maassluis, november 1999,

Vaak wordt de vraag gesteld of adverteren wel effectief is, omdat er redenen zijn om aan te nemen dat door de veelheid aan advertenties de individuele boodschappen niet gelezen zouden worden. Een recent voorval, gemeld in dit blad in de rubriek Brieven aan de redactie, sterkt ons in de gedachte dat advertenties wel degelijk (nauwkeurig) gelezen worden. Algra et al. reageerden op een door Sanofi Synthelabo geplaatste advertentie voor Plavix (clopidogrel) (). Hierin wordt melding gemaakt van een vermindering van 26% van de ischemische complicaties ten opzichte van acetylsalicylzuur (ASA) in de secundaire preventie bij patiënten met een atherotrombotische complicatie in de voorgeschiedenis. Volgens Algra et al. wordt door deze claim de waarheid geweld aangedaan.

Wij zijn van mening dat de aanbeveling ‘26% minder ischemische complicaties’ terecht wordt gedaan en ook wordt onderbouwd (en bovendien onderaan de advertentie wordt toegelicht). Waar gaat het om? In het ‘Clopidogrel versus aspirin in patients at risk of ischaemic events’(CAPRIE)-onderzoek is een vergelijking gemaakt tussen secundaire preventie met ASA en Plavix. De uitkomst van het onderzoek is dat er in de ASA-groep 5,83% en in de clopidogrelgroep 5,32% vasculaire eindpunten per jaar worden gevonden. Dit levert een statistisch significante relatieverisicoreductie (RRR) op van 8,7%.1 Wanneer men wil weergeven hoeveel van deze ischemische complicaties er meer voorkómen worden door Plavix dan door ASA, wordt in de publicatie van het CAPRIE-onderzoek gesteld dat er met ASA 19 van deze complicaties per 1000 patiënten per jaar voorkómen worden en met Plavix 24 complicaties (in vergelijking met placebo).1 2 Dit verschil in complicaties is een reductie van 26% ten opzichte van de complicaties die door ASA worden voorkómen. Deze ‘extra reductie’ wordt in onze advertenties verwoord als een ‘vermindering’ van ischemische events. Met dank aan de oplettende lezers hopen wij een mogelijke onduidelijkheid uit de weg te hebben geruimd.

R.J. van Kranen,
Literatuur
  1. CAPRIE Steering Committee. A randomised, blinded, trial of clopidogrel versus aspirin in patients at risk of ischaemic events (CAPRIE). Lancet 1996;348:1329 -39

  2. Antiplatelet Trialists' Collaboration. Collaborative overview of randomised trials of antiplatelet therapy - I. Prevention of death, myocardial infarction, and stroke by prolonged antiplatelet therapy in various categories of patients. BMJ 1994;308:81 106.