Het Koningin Wilhelmina Fonds en de Houtsmuller-therapie bij kanker

A.J.
Houtsmuller

Rotterdam, augustus 1999,

Hiermee reageer ik op het weerwoord van Renckens en Van Dam op de ingezonden brief van Van de Poll, de algemeen directeur van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (1999:1542-3).

Renckens en Van Dam ondersteunen hun onjuiste visie op mijn therapie, die wetenschappelijk niet zou zijn onderbouwd, met voorbeelden van haaienkraakbeen, vitamine C, citrusvruchten en vette vis als beweerde sterke wapens tegen kanker. Van al deze vier willekeurig gekozen voorbeelden bestaat overvloedige overtuigende literatuur (zoals ook genoemd in mijn eerste brief4-714),1-10 welke ik met nog tientallen andere artikelen zou kunnen aanvullen. Dat ziekenhuizen alternatieve kankerdiëten verstrekken, berust niet op mededogen met de individuele kankerpatiënten, maar op begrip voor de mogelijkheid het herstel van de patiënten te ondersteunen.

Tenslotte: ik heb op het KWF-congres geen enkel boek verkocht. Op herhaald aandringen van een aantal aanwezigen heb ik door hen naar het congres meegenomen exemplaren van mijn handtekening voorzien.

A.J. Houtsmuller
Literatuur
  1. Lie A, Langer R. Shark cartilage contains inhibitors of tumor angiogenesis. Science 1983;221:1185-7.

  2. Woerlee E, Nieuwenhuis R, Houtsmuller AJ, Valstar E. Voeding en blaaskanker. De Orthomoleculaire Koerier 1997;12(6):11-20.

  3. Tanaka T, Kawabata K, Kakumoto M, Hara A, Murakami A, Kuki W, et al. Citrus auraptene exerts dose-dependent chemopreventive activity in rat large bowel tumorigenesis: the inhibitor correlates with suppression of cell proliferation and lipid peroxidation and with induction of phase II drug-metabolizing enzymes. Cancer Res 1998; 58:2550-6.

  4. Kelloff GJ, Boone ChW, Malone WF, Steele VE. Recent results in preclinical and clinical drug development of chemopreventive agents at the National Cancer Institute. In: Wattenberg L, Lipkin M, Boone ChW, Kelloff GJ. Cancer chemoprevention. Boca Raton, Fla.: CRC Press, 1992. p. 41-56.

  5. Temple NJ. Fruits, vegetables and cancer prevention trials. J Natl Cancer Institute 1999;91:(13)1164.

  6. Gogos CA, Ginopoulos P, Salsa B, Apostolidou E, Zoumbos NC, Kalfarentzos F. Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acids plus vitamin E restore immunodeficiency and prolong survival for severely ill patients with generalized malignancy: a randomized control trial. Cancer 1998;82:395-402.

  7. Swails WS, Kenler AS, Driscoll DF, DeMichele SJ, Babineau TJ, Utsunamiya T, et al. Effect of a fish oil structured lipid-based diet on prostaglandin release from mononuclear cells in cancer patients after surgery. JPEN J Parenter Enteral Nutr 1997;21:266-74.

  8. Steinmetz KA, Potter JD. Vegetables, fruit and cancer prevention: a review. J Am Diet Assoc 1996;96:1027-39.

  9. Karmali BA. Omega-3 fatty acids and cancer: a review. In: Lands WEM, editor. Polyunsaturated fatty acids and eicosanoids. Champaign (Ill.): AOCS; 1987. p. 222-33.

  10. Simopoulus AP, Kifer RR, Martin RE, Barlow M, editors. Health effect of omega 3-poly unsaturated fatty acids in seafoods. World Rev Nutr Diet 1991;66:488-503.