Thiomersal in gammaglobuline voor zwangere reizigers mogelijk niet veilig voor de foetus

H.J.
Schilthuis

Amsterdam, augustus 1999,

Naar aanleiding van het bericht ‘Kwik in vaccins’ in de rubriek Buitenlands nieuws (1999:1672) zou ik het volgende willen opmerken. In dit bericht wordt gemeld dat in de Verenigde Staten in verband met het gebruik van thiomersal in hepatitis-B-vaccins de vaccinatierichtlijnen zijn veranderd. Volgens het bericht wordt vaccinatie tegen hepatitis B bij pasgeborenen uitgesteld tot na de leeftijd van 6 maanden. Volgens de aanbevelingen van de American Academy of Pediatrics en de Public Health Service wordt de hepatitis-B-vaccinatie echter uitgesteld tot de leeftijd van 2-6 maanden.1 Dit geldt bovendien uitsluitend voor pasgeboren kinderen van moeders die geen hepatitis-B-drager zijn.

Voor de Nederlandse situatie heeft deze verandering dan ook geen consequenties, omdat hier alleen gerichte vaccinatie bij kinderen van hepatitis-B-draagsters wordt verricht. Bij deze groep kinderen blijft zowel in Nederland als in de Verenigde Staten het advies om vanaf de geboorte te vaccineren tegen hepatitis B. Hierbij is de afweging dat hepatitis B en de gevolgen ervan veel ernstiger zijn dan het theoretische risico van thiomersal en de kwikbelasting.

H.J. Schilthuis
Literatuur
  1. Notice to readers: thimerosal in vaccines: a joint statement of the American Academy of Pediatrics and the Public Health Service. MMWR 1999;48:563-5.