Thiomersal in gammaglobuline voor zwangere reizigers mogelijk niet veilig voor de foetus

W.G.
van Aken,

Amsterdam, augustus 1999,

Het artikel van Schilthuis en Van Wijnen geeft mij aanleiding tot de volgende reactie.

De Stichting Sanquin Bloedvoorziening/Centraal Laboratorium voor de Bloedtransfusiedienst (CLB) onderschrijft de stelling dat de toediening van een thiomersalbevattende intramusculair immunoglobulineproduct aan zwangeren dient te worden vermeden. Dit advies komt overeen met een recente aanbeveling (december 1998) van het Committee for Proprietary Medicinal Products (CPMP).

Sanquin/CLB wil graag benadrukken dat alleen het preparaat Immunoglobuline i.m. in een multidosespresentatie, afvulling 15 ml, thiomersal bevat, terwijl Immunoglobuline i.m. in de afvullingen 1, 2 en 5 ml géén thiomersal bevat.

In het artikel wordt aangegeven dat Immunoglobuline i.m. 15 ml 100 mg thiomersal per ml bevat. Dit is niet correct: het product bevat 100 μg/ml thiomersal.

Tevens wordt vermeld dat de patiënt wordt blootgesteld aan methylkwik. Ook dit is niet juist. Eerder in het artikel wordt genoemd dat thiomersal gesplitst wordt in ethylkwik en thiobenzoëzuur. Met betrekking tot de toxiciteit van ethylkwik is nagenoeg niets bekend. De effecten van ethylkwik worden geacht gelijk te zijn aan die van methylkwik. De patiënt ontvangt dus 283,5 μg ethylkwik in plaats van methylkwik bij toediening van 5 ml Immunoglobuline i.m. afvulling 15 ml.

W.G. van Aken,