Gluten als voedingsadditivum in Nederland: kaas verboden voor coeliakiepatiënten?

H.H.
Jasken

Veendam, februari 1997,

AVEBE Latenstein, producent van tarwezetmeel en -gluten, en CSK Food Enrichment, producent van onder andere stremsels en kaascoating, hebben gezamenlijk een nieuwe, biologisch volledig afbreekbare kaascoating op basis van tarwegluten ontwikkeld, Prodek genaamd ().

In het najaar van 1996 hebben wij het initiatief hiertoe genomen en hieromtrent contact gezocht met de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Inzet was en is om gezamenlijk te zoeken naar de mogelijkheden om te komen tot een voor alle partijen praktische en acceptabele oplossing, zodat eventuele gezondheidsrisico's zoveel mogelijk worden tegengegaan. Dit heeft desondanks geleid tot de nodige onrust binnen de Vereniging.

AVEBE Latenstein en CSK Food Enrichment hebben aan TNO Nutrition in Zeist gevraagd een onderzoek uit te voeren. Genoemd instituut is bekend met de problematiek en beschikt bovendien over de juiste analysemethoden. Het onderzoek zal zich in eerste instantie richten op Edammer kaas. Deze kaas wordt gedurende de rijping behandeld met de coating. Nadat de coating weer van de kaas is gewassen, wordt de kaas geparaffineerd.

Aan TNO zijn de volgende vragen voorgelegd:

– Hoe goed gebeurt het wassen van de kaas?

– Blijven er eventueel gluten achter?

– Hoe kan men eventuele restgluten verwijderen?

Uit een eerste oriënterend onderzoek van niet gewassen kazen blijkt dat de gluten op de korst zitten en niet in de kaas. Wanneer deze korst in plakjes van 1 mm werd verwijderd, waren in de 3e mm geen gluten meer aantoonbaar.

De resultaten van dit TNO-onderzoek zullen ook ter beschikking komen van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. In principe zal dit onderzoek daarna bij elke volgende toepassing worden uitgevoerd. AVEBE en CSK Food Enrichment hopen dat op deze wijze een bevredigende oplossing kan worden bereikt.

De ontwikkeling van deze volledig afbreekbare kaascoating is ter hand genomen omdat er binnen de zuivelindustrie grote behoefte bleek te bestaan aan een dergelijk product. Het heeft behalve functionele voordelen – bescherming tegen uitdroging en tegen de vorming van schimmels – eveneens een groot milieuvoordeel. In tegenstelling tot de nu bestaande kaascoatings is Prodek volledig afbreekbaar. Tenslotte stelt ons product de zuivelindustrie in staat om haar productieprocessen efficiënter te laten verlopen. Introductie van de nieuwe kaascoating valt niet voor de tweede helft van 1997 te verwachten.

H.H. Jasken