Aciclovir vrij verkrijgbaar

J.F.F.
Lekkerkerker

Rijswijk, juli 1996,

Het College ter beoordeling van geneesmiddelen heeft in het voorjaar de minister geadviseerd aciclovir als crème zonder recept beschikbaar te stellen. Het is echter niet juist, zoals Kroes et al. beweren, dat hierdoor aciclovir ‘zonder enige beperking toegepast kan worden’. Voor zelfzorg is de toepassing van het middel, in de vorm van Zovirax Koortslip, beperkt tot de kortdurende behandeling van herpes labialis. Alle andere vormen van aciclovir kunnen slechts op vertoon van een recept door een apotheek worden afgeleverd. De diagnose ‘herpes labialis’ kan men gemakkelijk zelf stellen zonder tussenkomst van een arts. Aciclovir als crème heeft een – zij het beperkt – effect op de duur van en de klachten bij een koortslip.

Doordat dit geneesmiddel vrij verkrijgbaar is, kan de patiënt eerder met een behandeling beginnen, wat een gunstige invloed heeft op de effectiviteit; bovendien wordt de huisarts ontlast. De zorgen omtrent de resistentievorming worden door ons niet gedeeld. Aciclovir wordt nu meer dan 10 jaar gebruikt en er zijn geen mededelingen gedaan over resistentievorming bij de lokale behandeling van herpes labialis. Resistentie werd slechts gemeld bij chronische behandeling van gastheren met een gestoorde immuniteit. Volgens de briefschrijvers zijn de meldingen van resistentie bij immuuncompetente personen ‘nog’ schaars. De geciteerde meldingen hebben echter geen betrekking op herpes labialis en op de lokale toedieningsvorm van aciclovir. Nederland staat met het besluit aciclovir als crème ook via de drogist ter beschikking te stellen zeker niet alleen: Duitsland, België, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Ierland gingen ons voor.

Tenslotte heeft het College ter beoordeling van geneesmiddelen bekendgemaakt dat geneesmiddelen waarbij het ontstaan van resistentie problematisch kan zijn de ‘uitsluitend recept’ (UR)-status blijven houden (brief aan vergunninghouders d.d. 12 april 1995).

J.F.F. Lekkerkerker
A.W. Broekmans