Meerwaarde van sumatriptan boven ergot-alkaloïden nog steeds niet aangetoond

W.A.
Bax

Rotterdam, december 1993,

Apotheker Van Luijn gaf onlangs een uiteenzetting over het standpunt van de Commissie Vergoedingslimieten Geneesmiddelen inzake de vergelijking tussen sumatriptan en (dihydro)-ergotamine Hierbij kwamen ook de coronaire bijwerkingen van de genoemde antimigraine-middelen ter sprake. Onlangs werd beschreven dat sumatriptan ischemie van het myocard kan veroorzaken.1 Deze bijwerking is reeds lang bekend van ergot-alkaloïden zoals ergotamine en dihydroergotamine.2 Om deze reden hebben wij de contractiele effecten van sumatriptan, ergotamine en dihydroergotamine vergeleken in geïsoleerde segmenten van humane coronairarteriën.34 Uit de gevonden effectieve-concentratiewaarden en maximale effecten kan worden opgemaakt dat zowel ergotamine als dihydroergotamine ruim 100 maal zo potent is als sumatriptan bij het veroorzaken van contractie van de humane coronairarterie (tabel). Voorts is het maximale effect van ergotamine 2 maal zo groot als dat van sumatriptan. Wij vonden geen aanwijzingen dat atherosclerotisch veranderde vaatsegmenten sterkere contracties vertonen op sumatriptan. Ook wanneer gecorrigeerd wordt voor de met een factor 6-48 verhoogde dosering ten opzichte van de aanbevolen dosering (zie de tabel),5 moet worden geconcludeerd dat het optreden van coronaire bijwerkingen bij sumatriptan aanmerkelijk minder waarschijnlijk is dan bij ergotamine of dihydroergotamine. De ongestaafde bewering ‘dat dihydroergotamine geringere vasoconstrictieve werking heeft dan ergotamine’ is derhalve onjuist voor de humane coronairarterie. De vanwege coronaire bijwerkingen recentelijk aanbevolen,1 en ook door Van Luijn gepropageerde, terughoudendheid ten aanzien van het gebruik van sumatriptan dient ook in dit licht te worden gezien. Uiteraard blijft voorzichtigheid geboden, ook bij het gebruik van sumatriptan.

W.A. Bax
Literatuur
  1. Stricker BHCh, Ottervanger JP. Hartinfarct na gebruik van sumatriptan (Imigran). [LITREF JAARGANG="1993" PAGINA="141"]Ned Tijdschr Geneeskd 1993; 137: 141.[/LITREF]

  2. Galer BS, Lipton RB, Solomona S, Newman LC, Spierings ELH. Myocardial ischemia related to ergot alkaloïds: a case report and literature review. Headache 1991; 31: 446-50.

  3. Bax WA, Saxena PR. Sumatriptan and ischaemic heart disease (Letter). Lancet 1993; 341: 1419-20.

  4. Bax WA, Renzenbrink GJ, Heuven-Nolsen D van, Thijssen EJM, Bos E, Saxena PR. 5-HT receptors mediating contractions of the isolated human coronary artery. Eur J Pharmacol 1993; 239: 203-10.

  5. Farmacotherapeutisch Kompas 1992. Amstelveen: Ziekenfondsraad, 1992: 288-301.