Huidige samenstelling van fenobarbitaldrank FNA zou tot convulsies kunnen leiden

Marinkovic-Ilsen en Van der Sijs wezen onlangs op de risico's van de te grote hoeveelheid ethanol in de fenobarbitaldrank FNA (). Wij hebben daarom enige tijd geleden een andere formulering ontwikkeld voor fenobarbitaldrank.

Om klinische problemen met diverse hulpstoffen, zoals alcohol, methyloxybenzoaat, propyleenglycol en sorbitol, te vermijden hebben wij daarbij als vehiculum gekozen voor Myvacet 9-45 (Eastman Chemical International Company, Kingsport, Tenn., USA, via BUFA, Uitgeest). Deze substantie (E472a, acetem) bestaat uit door destillatie verkregen geacetyleerde monoglyceriden en wordt beschreven in de National formulary XVII (onder ‘mono- en di-acetylated monoglycerides’).1 The extra pharmacopeia, 29e editie,2 vermeldt Myvacet onder ‘diacetylated monoglycerides’ (in de 30e editie wordt Myvacet niet genoemd). Het is een heldere, kleurloze vloeistof, die wordt toegepast in de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Geacetyleerde monoglyceriden zijn bij toxicologisch onderzoek veilig gebleken.3 Van ratten, die deze soort verbindingen tot een concentratie van 10% in hun voedsel gesuppleerd kregen gedurende 86 weken werden de groei en het voedselverbruik niet beïnvloed. De stof heeft een indifferente smaak.

Myvacet 9-45 is bij ons tot nu toe bruikbaar gebleken als vehiculum voor de formulering als druppelvloeistof van benzonataat, diazepam, fytomenadion, lorazepam, lormetazepam, prazepam, temazepam en warfarine.

De receptuur (voor de vloeistof 1 ml = 10 mg fenobarbitalum) is eenvoudig: