Primaire behandeling van instabiele pertrochantaire femurfracturen met een kop-halsprothese bij oude patiënten

C.J.M.
van Loon

Nijmegen, september 1994,

Wij danken collegae Stapert et al. voor hun reactie. Vergelijking van ons onderzoek met het genoemde multicenter-onderzoek met 92 patiënten die behandeld werden met een lange gammapen is onzes inziens niet correct gezien de verschillende patiëntengroepen. In het onderzoek van Stapert et al. waren niet alle fracturen instabiel, zoals in ons onderzoek. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was relatief laag: 66 jaar tegenover 86 in ons onderzoek. De follow-up-duur was slechts 4 maanden. Er ontstonden complicaties bij 32 van de 92 patiënten (35%). Opvallend is dat 23 van de 92 lange gammapennen (25%) werden geplaatst na een postoperatieve fractuur (mechanische complicatie) onder het niveau van een eerder geplaatste (gewone of lange) gammapen. In de literatuur wordt deze complicatie relatief frequent (tot 8,2%) gemeld na inbrenging van de (standaard)gammapen.1

De duur van de inbrenging van de gammapen wordt in genoemd onderzoek niet vermeld en kan dus niet vergeleken worden met die van de kop-halsprothese in ons onderzoek. In een ander Nederlands onderzoek naar de resultaten van de gammapen bij pertrochantaire fracturen was de operatieduur gemiddeld 1,5 h,2 tegenover 2 h in ons onderzoek.

Met ons artikel wilden wij het alternatief van de kop-halsprothese voor instabiele petrochantaire fracturen bij oudere patiënten onder de aandacht brengen. Deze patiënten hebben vaak osteoporose, met een geringe kans op spoedige fractuurconsolidatie en een grote kans op mechanisch falen van osteosynthese. Een snelle belaste mobilisatie is bij behandeling met een kop-halsprothese met aanvullende cerclacering mogelijk.

C.J.M. van Loon
M.C. de Waal Malefijt
R.P.H. Veth
Literatuur
  1. Pagnani MJ, Lyden JP. Postoperative femoral fracture after intramedullary fixation with a gamma nail: case report and review of the literature. J Trauma 1994; 37(1):133-73.

  2. Mobach MJ, Warmenhoven PG. Goede resultaten van behandeling van pertrochantaire femurfracturen met een gammapen bij 42 patiënten. [LITREF JAARGANG="1993" PAGINA="1662-7"]Ned Tijdschr Geneeskd 1993;137:1662-7.[/LITREF]