Desmopressine en enuresis nocturna

T.P.V.M.
de Jong

Utrecht, november 1991,

Wij danken collega Janknegt voor zijn reactie. Een nadere analyse van de plaatsbepaling van desmopressine bij de behandeling van enuresis nocturna op de kinderleeftijd dient te geschieden. Vooralsnog blijft het uitgangspunt dat voor het overgrote deel van de kinderen ook boven de 10 jaar enuresis nocturna een probleem van voorbijgaande aard is. De behandeling dient dan ook primair gericht te zijn op de gedragstherapeutische trainingsprogramma's. Er kan onzes inziens een plaats zijn voor desmopressine bij de behandeling van enuresis nocturna op de kinderleeftijd in combinatie met trainingsmethoden. Dit is beschreven door Sukhai et al.1 Deze therapie kan natuurlijk in de eerstelijnsgezondheidszorg worden toegepast, waarbij een goede begeleiding van ouders en kind een eerste voorwaarde blijft voor het succes van de therapie. Voor de enkeling met therapieresistente enuresis nocturna is behandeling met desmopressine ongetwijfeld waardevol. Onderzoek wordt gedaan om selectiecriteria voor deze patiënten op te stellen.2 Verzekeraars en behandelend artsen zullen rekening moeten houden met de prijs van de medicatie, die ongeveer ƒ 110,- per maand bedraagt. Wat betreft de bijwerkingen moeten wij opmerken dat in de beperkte groep eigen patiënten er 3 de therapie hebben gestaakt wegens bijwerkingen, 2 wegens heftige neusslijmvliesirritatie en 1 wegens dosis-afhankelijke duizeligheidsklachten.

T.P.V.M. de Jong
A.J. van der Heijden
Literatuur
  1. Sukhai RN, Mol J, Haris AS. Combined therapy of enuresis alarm and desmopressin in the treatment of nocturnal enuresis. Eur J of Pediatr 1989: 148: 465-7.

  2. Tanguay S, Homsy Y, Hamburger B, et al. Desmopressin in nocturnal enuresis – urine osmolality screenary and correlation with clinical response. Proceedings section on Urology, American Academy of Pediatrics, Annual Meeting 1991.