De wegwerp-contactlens

J.A.
ten Napel

Zaandam, augustus 1989,

De mededeling van collega Rutten dat de fabrikant van de wegwerplens heeft laten weten dit systeem nooit te zullen laten varen, zou nog meer aan kracht winnen wanneer de betreffende firma deze uitspraak zou doen. Het ‘nooit’ in de twee laatste alinea's klinkt wel erg apert en ik hoop dat de tijd collega Rutten gelijk geeft; want ons beider streven is toch niet gericht op een commercieel verantwoorde contactlenspraktijk, maar op een medisch verantwoorde contactlenspraktijk.

Ernstige complicaties van het dragen van zachte contactlenzen (ook van disposable lenzen), zie het bericht Buitenland (1989;1669), worden terecht gepubliceerd in de vakliteratuur, maar ook in de media. Hierdoor is het aandeel van de zachte contactlenzen op de totale contactlenzenmarkt sterk verminderd. Zoiets heeft nu eenmaal bedrijfsmatige consequenties. De inhoud van het door mij geciteerde artikel uit de New York Times laat aan duidelijkheid over dit onderwerp dan ook niets te wensen over.

Ik blijf dus van mening dat er een kans is dat commerciële motieven straks een rol zouden kunnen gaan spelen om de lenzen via andere kanalen dan de reguliere medische aan de man/vrouw te brengen en ik heb hiertegen slechts willen waarschuwen; niets meer en niets minder.

J.A. ten Napel