De medische hulpverlening tijdens een Elfstedentocht per schaats

F.W.
Bertelsmann

Amsterdam, januari 1986,

Naar aanleiding van het artikel van Kramer et al. over de medische hulpverlening tijdens de Elfstedentocht (1985;2448-50), 1 willen wij gaarne de ziektegeschiedenis melden van een schaatser met een ongewoon zenuwletsel, ontstaan na het rijden van de Elfstedentocht.

Het betreft een 27-jarige getrainde sportman die halverwege de tocht een stijf gevoel in de onderbenen kreeg en tijdens het ‘klünen’ moeite had met het optillen van de voeten. Na afloop kreeg hij tintelingen aan de achterzijde van de bovenbenen, aan beide onderbenen en voetwreven. Bij onderzoek één week na de tocht werd beiderzijds een ernstige krachtvermindering van de voetheffers, teenheffers en teenbuigers vastgesteld. De achillespeesreflex was rechts opgeheven en links zwak opwekbaar. Wij stelden de diagnose incompleet letsel van de N. ischiadicus links en rechts. Dit letsel zou verklaard kunnen worden door abnormaal rekken van de zenuw wanneer in de schaatshouding de rug bij gestrekte benen sterk vooroverbuigt. Een halfjaar na de tocht was de spierkracht verbeterd, maar de patiënt kon nog niet op de hakken lopen. De achillespeesreflex was toen beiderzijds goed op te wekken.

Deze ziektegeschiedenis toont aan dat de Elfstedentocht ook van een geoefend schaatser een ongewone inspanning vergt.

F.W. Bertelsmann
R.S. Breederveld
Literatuur
  1. Bertelsmann FW, Breederveld RS. Dubbelzijdig letsel van de N. ischiadicus na het rijden van de Elfstedentocht. Geneeskunde en Sport 1986; Ter perse.