Darmsparende chirurgie bij de ziekte van Crohn: resectie of stenoplastiek

H.F.W.
Hoitsma

Amsterdam, november 1986,

De collegae Gooszen en Weterman hebben de boodschap van onze klinische les goed begrepen. Er bestaat inderdaad een indicatie voor het verrichten van verwijdingsplastieken in actief ontstoken darmsegmenten, zelfs wanneer deze zich bevinden in het linker deel van het colon en in het proximale deel van het rectum. Wij onderschrijven de bewering dat deze stenosen zelden voorkomen. Met de huidige darmvoorbereidingsmethoden en de nieuwe ontwikkelingen daarin,1 is het zeer goed mogelijk onder antibiotische profylaxe ingrepen te verrichten aan het rectum zonder een beschermende anus praeternaturalis aan te leggen. Voor de behandeling van stenosen in het distale een derde deel van het rectum geven wij eveneens de voorkeur aan dilatatie.

Dat de darmsparende stenoplastiek een aanwinst is voor de chirurgische behandeling van de ziekte van Crohn blijkt voldoende uit de door ons vermelde ziektegeschiedenissen. Op basis van onze goede resultaten met krappe resecties van gestenoseerde darmsegmenten en het leggen van darmnaden in macroscopisch ontstoken darmwanden, hebben wij een plastiek toegepast voor de korte, actieve ontstekingsstenosen. Wij geven u in overweging de indicaties voor de stenoplastiek te verruimen mede gelet op de zeer goede resultaten die wij bij 7 patiënten hebben verkregen.

H.F.W. Hoitsma
S. Meijer
S.G.M. Meuwissen
Literatuur
  1. Mourik JB van, Meijer S, Hoitsma HFW. Antegrade lavage tijdens operatie van afwijkingen in het linker deel van het colon. [LITREF JAARGANG="1986" PAGINA="1322-4"]Ned Tijdschr Geneeskd 1986; 130: 1322-4.[/LITREF]