Decompressieziekte

J.M.
Kamps

Heemstede, februari 1993,

Collega Van Hulst geeft een beschrijving van één van de klassieke beroepsziekten, waarbij vaak een ernstig klinisch beeld volgt op een rechtstreekse, fysische invloed.

De omvangrijke literatuurlijst is mijns inziens eenzijdig: van de 43 referenties zijn er 42 van Anglo-Amerikaanse zijde en 1 verwijst naar een eigen presentatie, ook in het Engels. Het gras aan de overzijde van Kanaal en Atlantische Oceaan is blijkbaar groener dan het eigen gazon: ik mis een verwijzing naar het proefschrift van Meesters over caissonziekte, waarop hij in 1958 bij prof.I.Boerema promoveerde.1

Caissonwerk bij de mijnindustrie in Zuid-Limburg leidde in 1957 tot samenwerking met prof.Boerema, die aan de wieg stond van de hyperbare geneeskunde in Nederland: zijn eerste experimenten deed hij in de hoge-druktank van de Koninklijke Marine in Den Helder. De bevindingen van Meesters hebben ertoe geleid dat de sterk verouderde caissonwet van 1905 is gewijzigd.

Jammer dat de auteur, zelf werkzaam bij de Koninklijke Marine, noch aan dit proefschrift, noch aan de daarmee samenhangende gebeurtenissen in zijn artikel aandacht besteedt.

J.M. Kamps
Literatuur
  1. Meesters JN. Caissonziekte. Haarlem: Erven Bohn, 1958. Proefschrift Universiteit van Amsterdam.