Classificatie van fibromyalgie: de criteria van het American College of Rheumatology

A.J.G.
Nollen

Eindhoven, maart 1992,

In het antwoord op mijn commentaar inzake hun artikel gaan Jacobs et al. nauwelijks in op mijn argumentatie (1992;597). Het is dan ook geen reactie op de inhoud van mijn brief, maar een nieuw pleidooi voor het hanteren van de term ‘fybromyalgie’ als diagnose; verder adstrueren zij het nut van een reumatologisch onderzoek.

Als iets duidelijk is geworden, is het wel dat mensen met pijn, slaapstoornissen etc. geen aantoonbare afwijkingen van het steun- en bewegingsapparaat hebben. Tenzij alle pijnklachten als reumatisch worden beschouwd, is het dus geen reumatische aandoening. Op grond van een goed onderzoek kan een huisarts een reumatische aandoening uitsluiten. Een serieus onderzoek van pijnklachten door een pijnteam waarin neurologen, klinisch psychologen en nog anderen zitting hebben, is een veel zinvollere aanpak.

Mijn stelling is dat de pseudo-diagnose ‘fibromyalgie’ moet worden verlaten en dat mensen met onbegrepen pijnklachten, slaapstoornissen etc. uit de reumatische sfeer moeten worden gehaald. Hierdoor is een onbevangen en ook voor de betrokkenen eerlijke benadering mogelijk en voorkomt men foutieve classificatie en stigmatisering.

A.J.G. Nollen