Subjectieve ervaringen na episiotomie

C.G.M.
de Rooy

Eindhoven, december 1985,

Gaarne danken wij collega De Bruin voor zijn opmerkingen. In onze kliniek wordt inderdaad meestal voor een mediolaterale incisie gekozen. Terecht vraagt collega De Bruin wat meer aandacht voor de mediane episiotomie. De indicaties voor mediane episiotomie zijn echter beperkt. Indien er duidelijk ruimte nodig is, bijvoorbeeld bij stuitligging of vaginale kunstverlossing, is een mediane episiotomie niet aangewezen. Er is een aanzienlijk risico voor totaalruptuur. Dit risico is zelfs hoger dan wanneer er geen episiotomie werd verricht. Indien men toch een indicatie voor een mediane episiotomie heeft, is het de vraag of het gewoon laten ruptureren van het perineum niet beter is.

Met collega De Bruin zijn wij van mening dat er geen plaats is voor een profylactische episiotomie als routine-ingreep. De subjectieve ervaringen na episiotomie zijn van dien aard dat een terughoudend episiotomiebeleid aanbeveling verdient.

C.G.M. de Rooy
J.H.J.M. Meuwissen
E. Stoks-van den Boom
Literatuur
  1. Thaker B, Banta H. Benefits and risks of episiotomy: an interpretative review of the English language literature. 1860-1980. Obstet Gynecol Surv 1983; 38: 322-38.