Oogheelkundige complicaties door het dragen van contactlenzen

W.A.J.
Hoefnagels

Naar aanleiding van het artikel van Polak et al. (1986;1791-3) zou ik nog op de volgende complicatie willen wijzen. Door het verdwijnen van de contactlens achter het bovenste ooglid kan een eenzijdige ptosis ontstaan, die kan leiden tot overbodig neurologisch onderzoek. Soms is noch de patiënt, noch de oogarts zich er namelijk van bewust dat een ‘verloren’ contactlens de oorzaak kan zijn van een eenzijdige ptosis.1

Collega Hoefnagels wijst terecht op het ontstaan van ptosis door een ‘verdwaalde’ contactlens. Bij contactlensdragers kan een blepharoptosis ontstaan, die soms het gevolg is van een disinsertie en een recessie van de aponeurosis van de M. levator palpebrae.1 Een verschoven contactlens kan veel narigheid veroorzaken en het is niet altijd gemakkelijk de contactlens terug te vinden; in zeldzame gevallen kan een zwelling ontstaan, die doet denken aan een chalazion.2 Door de patiënt omlaag te laten kijken en het bovenooglid om te stulpen, zal het meestal lukken de contactlens te voorschijn te brengen. Indien de lens niet wordt teruggevonden in de fornices, is het soms moeilijk de patiënt te overtuigen van het feit dat de lens werkelijk is zoek geraakt.

W.A.J. Hoefnagels
B.C.P. Polak
C.C. Kok-van Alphen
Literatuur
  1. Yassin JG, White RH, Shannon GM. Blepharoptosis asa-complication of contact lens migration. Am J Ophthalmol 1971; 72:536-7.

  2. Epstein G, Putterman AM. Acquired blepharoptosissecondary to contact-lens wear. Am J Ophthalmol 1981; 91: 634-9.

  3. Kleberger E. Prätarsale Haftschale unter dem Bildeeines Chalazions. Klin Monatsbl Augenheilkd 1974; 165:342-3.

Bijlage