Furosemide

R.A.
Tange

Met belangstelling las ik het artikel over furosemide (1986;1588-90). In een heldere uiteenzetting werden vele aspecten van dit lisdiureticum belicht. In het hoofdstuk farmacologie wordt door de auteur terloops vermeld, dat een blijvende beschadiging van het binnenoor kan optreden. Bij de bespreking van de bijwerkingen wordt echter bewust of onbewust niet meer over de ototoxische werking van furosemide gesproken. Het is waar dat in de bijsluitertekst van furosemide de ototoxische werking niet wordt vermeld, doch dit kan geen reden zijn deze bijwerking in een overzichtsverhaal te laten ontbreken. Eveneens ontbreekt in het hoofdstuk interacties de mededeling, dat furosemide de ototoxiciteit van bijv. cisplatine duidelijk doet toenemen.

Ik ben mij er terdege van bewust, dat een auteur onmogelijk al de op het onderwerp betrekking hebbende literatuur kent, zeker als deze niet in de specialistische literatuur is gepubliceerd. Dit neemt echter niet weg, dat zorgvuldigheid bij een overzichtsverhaal gewenst is.

Bijgaande treft u een literatuurlijst aan, handelend over de ototoxiciteit van furosemide.

Ik dank collega Tange voor zijn opmerkingen. In een didactisch overzicht van deze omvang zal niet ieder interessant detail uitvoerig besproken kunnen worden. De opmerking over ototoxiciteit, juist ook in de rubriek Farmacotherapie, was uiteraard niet ‘terloops’. Voor zover ik kan nagaan, wordt in de volledige bijsluitertekst (IB-tekst) ototoxiciteit wel genoemd. Onder normale omstandigheden is de ototoxiciteit van furosemide echter te verwaarlozen. Ototoxiciteit kan optreden bij gebruik van hoge doseringen, bij ernstig gestoorde nierfunctie en bij overschrijden van de aanbevolen intraveneuze doseringssnelheid van 4 mgmin.12 Een potentiërend effect van furosemide bij gebruik van bekende ototoxische middelen is bij de mens onzeker; ook een gunstig effect is beschreven!3

Ook bij uitgebreider zoeken in mijn specialistische literatuur vond ik geen duidelijke aanwijzingen voor een interactie tussen furosemide en cisplatine in het menselijk binnenoor.24-6

R.A. Tange
A.L.M. Kerremans
Literatuur
  1. Gallagher KL, Jones JK (FDA). Furosemide inducedototoxicity. Ann Intern Med 1979; 91: 744-5.

  2. Offerhaus L. Diuretic drugs. In: Dukes MNE, ed.Meyler's side effects of drugs. 10th ed. Amsterdam: Elsevier, 1984:369-77.

  3. Nakai Y, Yamane H, Minowa Y, et al. Application ofloopdiuretics for treatment of sensorineural hearing impairment. ActaOtolaryngol (Stockholm) 1982; 94: 37-43.

  4. Roberts JJ, Vijgh WJF van der, Vermorken JB, Douple EB.Cisplatin. In: Pinedo HM, Chabner BA, eds. Cancer chemotherapy, annual 6.Amsterdam: Elsevier, 1984: 124-5.

  5. Zwelling LA. Cisplatin and new platinum analogs. In:Pinedo HM, Chabner BA, eds. Cancer chemotherapy, annual 7. Amsterdam:Elsevier, 1985: 114-5.

  6. Tange RA, Conijn EAJG, Zeyl LGPM van. Veranderingen in destria vascularis van de cavia ten gevolge van cisplatinum.Ned Tijdschr Geneeskd 1982; 126:2364.

Bijlage