Een patiënt met het hypersensitieve-sinus caroticus-syndroom

Klinische praktijk
M.C. van der Zee
P.E. Warmerdam
W.M. Muys van der Moer
H.R.A. Fischer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:2540-4
Abstract

Samenvatting

Beschreven wordt een patiënt met het hypersensitieve-sinus caroticus-syndroom met zowel een cardio- als een vasodepressieve component. De patiënt werd behandeld met een AV-sequentiële pacemaker, waarna zijn klachten belangrijk verminderden.

De verschillende vormen van dit syndroom met hun therapeutische consequenties worden besproken.

Auteursinformatie

Bergwegziekenhuis, afd. Cardiologie, Rotterdam.

M.C.van der Zee (thans: Academisch Ziekenhuis, afd. Cardiologie, Postbus 1918, 6201 BX Maastricht) en P.E.Warmerdam, assistent-geneeskundigen; dr.H.R.A.Fischer, internist; W.M.Muys van der Moer, cardioloog.

Contact M.C.van der Zee

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

R.
Brenninkmeyer

Groningen, januari 1991,

Collega Van der Zee et al. passen als diagnostische test stevige massage toe juist onder de kaakhoek bij een groep patiënten van wie velen lijden aan ernstige atherosclerose (1990;2540-4). Het komt ons voor dat de testmethode veiliger en effectiever wordt wanneer men zich tevoren tenminste met duplex-onderzoek oriënteert omtrent de toestand en de lokalisatie van de carotis-bifurcaties.

Met name bij ulceratieve laesies ter plaatse is de kans op het veroorzaken van embolie door de massage niet denkbeeldig. Met duplex-oriëntatie kan men de kans op een hemiplegie, terstond of binnen 24 uur na de test optredend, onzes inziens verkleinen.

R. Brenninkmeyer
J.C.J. Verhulsdonck