Samenvatting
Bij drie patiënten kon het ontstaan van urticaria en (of) angio-oedeem worden verklaard uit gebruik van keukenkruiden en specerijen uit de familie der Umbelliferae. Binnen deze familie bestaat een opvallende kruisreactiviteit. Omdat de verwerkingsvorm het gebruik maskeert en diverse variabelen (alcoholgebruik bij, of lichamelijke inspanning na de maaltijd) voor een wisselend expressiepatroon zorgen, is herkennen van een dergelijke voedselallergie vaak moeilijk. Kennis van de verschillende eetbare onderdelen van deze plantenfamilie is daarbij van praktische waarde. Bij de drie patiënten bestond de typerende combinatie van een overgevoeligheid voor plantaardig voedsel en manifeste of latente pollenallergie.
(Geen onderwerp)
Rotterdam, februari 1989,
Onlangs vestigden De Maat-Bleeker et al. in dit tijdschrift de aandacht op het ‘mugwort-celery-spice’-syndroom (1988;2351-4). Dit ziektebeeld wordt gekenmerkt door de combinatie van allergie voor kruiden en specerijen enerzijds en allergie voor bijvoet- en (of) berkepollen anderzijds. De heldere beschrijving van dit ziektebeeld zal er ongetwijfeld toe bijdragen dat dit syndroom meer bij de differentiële diagnose van urticaria en angio-oedeem zal worden betrokken.
In de discussie stellen De Maat-Bleeker et al. dat allergenen uit plantaardige voedingsmiddelen zeer labiel zijn, waardoor laboratoriumonderzoek naar specifiek IgE (RAST) tegen deze voedingsmiddelen niet goed mogelijk zou zijn. Inderdaad bleek het in de eerste publikaties over allergie voor keukenkruiden niet goed mogelijk om in patiëntesera IgE tegen bijv. selderij aan te tonen, terwijl er wel positieve huidtests waargenomen werden.12 In meer recente publikaties van dezelfde auteurs bleek het laboratoriumonderzoek zodanig verbeterd, dat nu wel positieve selderij-RAST's werden gevonden.34 Ook door andere groepen kon specifiek IgE tegen keukenkruiden als selderij, koriander, kerrie (mengsel van kruiden), foelie, gember, anijs etc. worden aangetoond.5-8
Uit het bovenstaande moge duidelijk zijn geworden dat het thans goed mogelijk is om in sera van patiënten met een allergie voor keukenkruiden specifiek IgE tegen dit materiaal aan te tonen. De huidtest blijft echter de eerst aangewezen vorm van diagnostiek, omdat de huidtest zowel gevoeliger als goedkoper is dan de RAST.
Wüthrich B, Hofer T. Nahrungsmittelallergie: das ‘Sellerie-BeifussGewürz-Syndrom’. Dtsch Med Wochenschr 1984; 25: 981-6.
Pauli G, Bessot JC, Dietemann-Molard A, Braun P, Thierry R. Celery sensitivity: clinical and immunological correlations with pollen allergy. Clin Allergy 1985; 15: 273-9.
Pauli G, Bessot JC, Braun PA, Dietemann-Molard A, Kopferschmidt-Kubler MC, Thierry R. Celery allergy: clinical and biological study of 20 cases. Ann Allergy 1988; 60: 243-6.
Stager J, Wuthrich B, Johansson SGO. Celery allergy associated with birch and mugwort pollinosis (abstract). NER Allergy Proc 1988; 9: 279.
Thiel C, Fuchs E, Maasch HJ, Wahl. Allergy to spices: crossreactivity to other allergens. In: Ring J, Burg G, eds. New trends in allergy II. Berlin: Springer, 1986: 154-64.
Toorenenbergen AW van, Dieges PH. Immunoglobulin E antibodies against coriander and other spices. J Allergy Clin Immunol 1985; 76: 477-81.
Toorenenbergen AW van, Dieges PH. Demonstration of spicespecific IgE in patients with suspected food allergies. J Allergy Clin Immunol 1987; 79: 108-13.
Vallier P, Dechamp C, Vial O, Devillier P. A study of allergens in celery with cross-sensitivity to mugwort and birch pollen. Clin Allergy 1988; 18: 491-500.